Društvo

ŽABLJAK NEMA SUDIJE PREKO 10 MJESECI! Građani idu u druge gradove na ročišta

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Anđelić je dugo sam radio na Žabljaku, poslije odlaska u penziju sudije Milovana Jovkovića.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Već skoro deset mjeseci u Osnovnom sudu na Žabljaku nema nijednog sudije, zbog čega najviše trpe građani, koji na suđenja moraju da putuju u susjedne gradove s obzirom na to da se predmeti ustupaju sudovima u drugim opštinama, najviše Osnovnom sudu u Pljevljima.

Žabljak je od početka oktobra prošle godine ostao bez posljednjeg sudije, nakon što je tadašnji predsjednik suda i jedini sudija Mihailo Anđelić otišao u penziju, pišu Vijesti.

Anđelić je dugo sam radio na Žabljaku, poslije odlaska u penziju sudije Milovana Jovkovića.

Iz Sudskog savjeta nijesu direktno odgovorili na pitanje Vijesti kada će biti riješeno pitanje nedostatka sudijskog kadra na Žabljaku, osim da trenutno na obuci imaju 33 kandidata za sudije osnovnih sudova.

Nisu naveli da li među njima ima kandidata koji su zainteresovani za rad u Osnovnom sudu na Žabljaku.

“U odnosu na pitanja koja ste uputili Sudskom savjetu, možemo vam reći da u ovom trenutku imamo 33 kandidata za sudije osnovnih sudova na obuci (ranije izabranih 20 kandidata), a nedavno je upućeno još 13 kandidata - odluke donijete na sjednicama od 8. i 18. juna, što možete vidjeti u saopštenjima nakon tih sjednica”, odgovorili su Vijestima iz Sekretarijata Sudskog savjeta.

Kazali su da na osnovu izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, izabranim kandidatima za osnovne sudove obuka sada traje 12 mjeseci, šest mjeseci manje nego ranije.

I kandidatima koji su birani na osnovu starog zakona, obuka će trajati isto 12 mjeseci.

“Nakon inicijalne obuke i utvrđivanja ocjene sa iste, Sudski savjet donosi odluku o njihovom izboru za sudije i raspoređivanju po osnovnim sudovima shodno poziciji na rang listama”, navodi se u odgovoru.

U Osnovnom sudu na Žabljaku zaposleno je devet radnike, a u nedostatku predsjednika radom suda na Žabljaku trenutno koordinira predsjednik Višeg suda u Bijelom Polju.

Iz Sudskog savjeta ističu da problem nedostatka sudija nije samo izražen u Osnovnom sudu na Žabljaku.

“U ovom momentu nedostaje 39 sudija za osnovne sudove. Kako je inicijalna obuka skraćena na 12 mjeseci očekujemo da će se i ove nedostajuće sudijske pozicije popuniti”, kazali su iz Sudskog savjeta.

Sa druge strane u Planu racionalizacije sudske mreže koju je nedavno uradilo Ministarstvo pravde konstatuje se da u crnogorskim sudovima ima 50 odsto više sudija od evropskog prosjeka, pišu Vijesti.

Tim dokumentom predviđa se ukidanje Osnovnog suda u Žabljaku i Danilovgradu.

“Ovim Planom predviđa se ukidanje malih neodrživih osnovnih sudova u Žabljaku i Danilovgradu, sa istovremenim osnivanjem sudskih odjeljenja pri osnovnim sudovima u Pljevljima i Podgorici, a na području opština Žabljak i Danilovgrad. Pri izradi ovog Plana posebno su uzete u obzir činjenice da u Osnovnom sudu u Žabljaku od septembra 2023. godine ne postoji sudija koji obavlja sudijsku funkciju u ovom sudu, a da su predmeti iz navedenog suda delegirani Osnovnom sudu u Pljevljima. Takođe, već duži vremenski period ne postoji zainteresovanost kandidata za sudije za Osnovni sud u Žabljaku. Praksa je pokazala da kandidati za sudije ne biraju Osnovni sud u Žabljaku za sud u kojem će obavljati svoju sudijsku funkciju, što dovodi do toga da sudijska mjesta u ovom sudu ostaju nepopunjena. Imajući u vidu ovu okolnost koja se odnosi na ljudske resurse i sudsko upravljanje, a u cilju efikasnosti, ovaj Plan racionalizacije pravosudne mreže predviđa ukidanje Osnovnog suda u Žabljaku, kao prelazne mjere, i osnivanje odjeljenja Osnovnog suda u Pljevljima na području opštine Žabljak”, navodi se u obrazloženju predloga o ukidanju suda u Žabljaku.

Kao argument za ukidanje Osnovnog suda u Danilovgradu navodi se mala udaljenost od Podgorice.

“Činjenica da je Osnovni sud u Danilovgradu udaljen samo 17 kilometara od Podgorice, te da je između ove dvije opštine unaprijeđena putna infrastruktura, uticala je da se racionalizacija sprovodi u pravcu ukidanja ovog suda. Važno je napomenuti da Osnovni sud u Podgorici za sada ne raspolaže adekvatnim prostornim kapacitetima, usled čega će u opštini Danilovgrad biti osnovano privremeno odjeljenje Osnovnog suda u Podgorici. Takođe, uzeti su u obzir i nezvanični rezultati popisa stanovništva iz 2023. godine, a koji pokazuju priliv stanovništva u opštini Podgorica”, navodi se u dokumentu.

Zbog spajanja Osnovnih sudova Žabljak i Pljevlja tekući godišnji troškovi bili bi smanjeni za 66.178 eura, a 54.090 eura zbog spajanja Osnovnih sudova Danilovgrad i Podgorica.

“Ovo je uglavnom rezultat nedostatka predsjednika (odnosno zarade predsjednika) i djelimično tehničkih sekretara. Manja ulaganja potrebna za spajanje sudova 20.000 eura za izmjene IT infrastrukture, povećani godišnji putni troškovi u iznosu od 6.000 eura će se amortizovati nakon kratkog vremenskog perioda i nakon toga će se godišnje uštedjeti 120.269 eura (IT troškovi raspodijeljeni na period od pet godina) ili otprilike 124.000 eura godišnje na dugoročnoj osnovi bez pojedinačnih troškova za IT”, zaključuje se u Planu racionalizacije sudske mreže.