Društvo

TEŽAK PROPUST POLICAJACA, GONIĆE SE DISCIPLINSKI ZBOG MALTRETIRANJA MALOLJETNIKA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Zaštitnik je u ovom slučaju utvrdio da je policija u Bijelom Polju neblagovremeno postupala u slučaju trinaestogodišnjeg dječaka.

Izvor: Unsplash

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo je da su dvojica službenika iz Bijelog Polja učinila težu povredu službene dužnosti prilikom postupanja po prijavi građanina da su njegovo maloljetno dijete maltretirala dva muškarca, od kojih je jedan u međuvremenu primljen na Policijsku akademiju, kako pišu Vijesti.

U rješenju Odjeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova, piše da je Upravi policije predloženo da pokrene postupak utvrđivanja disciplinske odgovornosti službenika Dževada Imamovića i Ivana Baltića. Izvještaj Odjeljenja za spisima predmeta dostavljen je i Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Bijelom Polju koje treba da ocijeni i utvrdi da li su dvojica policajaca učinili i neko krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Iz Uprave policije “Vijestima” su odgovorili da im je izvještaj Odjeljenja dostavljen na dalje postupanje.

“... U cilju pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika zbog počinjene teže povrede službene dužnosti. Shodno tome, rukovodilac Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje, gdje su radno angažovani pomenuti službenici, pokrenuće protiv istih disciplinski postupak u zakonskom roku”, navodi se u odgovoru Uprave policije.

Roditelj dječaka E. H. koji tvrdi da su njegovo dijete maltretirala dvojica muškaraca M. M. i B. M. žalio se ranije Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije na policijske službenike Odjeljenja bezbjednosti Bijelo Polje.

U obraćanju “Vijestima”, Zaštitniku ljudskih prava i sloboda i institucijama, roditelj E. H. naveo je da je policija neblagovremeno postupala kako bi se jednom od prijavljenih omogućilo zaposlenje u policiji jer je u međuvremenu i primljen na konkurs Policijske akademije.

Svoje tvrdnje potkrijepio je činjenicom da je policija protiv njega, umjesto u zakonskom roku od 60 dana, podnijela prekršajnu prijavu četiri mjeseca kasnije, zbog čega je sud odbacio zahtjev.

Prijavljeni M. M. primljen je na konkurs Policijske akademije 28. decembra prošle godine, a dan kasnije protiv njega je sa zakašnjenjem od skoro pet mjeseci, policija podnijela prekršajnu prijavu.

Postupajući po žalbi, Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije utvrdilo je tokom postupka da su mjere i radnje u vezi sa događajem (prijavom roditelja o maltretiranju njegovog djeteta) preduzimali službenici Dževad Imamović i Ivan Baltić.

“U sprovedenom postupku unutrašnje kontrole, na osnovu činjeničnog stanja utvrđenog uvidom u službenu dokumentaciju policije sačinjenu povodom predmetnog događaja, kao i na osnovu sadržine izjava uzetih u postupku unutrašnje kontrole, konstatovano je da su policijski službenici učinili težu povredu službene dužnosti iz člana 95 stav 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima… Izvještaj koji je sačinjen u postupku unutrašnje kontrole dostavljen je Upravi policije sa predlogom da preduzme zakonske mjere u cilju pokretanja postupka disciplinske odgovornosti zbog postupanja u predmetnom slučaju”, navodi se u dopisu Odjeljenja E. H.

Prema članu 95 Zakona o državnim službenicima i namještenicima, u pitanju je teža povreda dužnosti koja se odnosi na “neizvršavanje ili nesavjesno ili neblagovremeno ili nemarno vršenje službenih obaveza”.

Roditelj dječaka ranije je u pritužbi Zaštitniku ljudskih prava i sloboda naveo da su dva punoljetna muškarca više puta zlostavljala njegovo dijete i da je sve prijavio Odjeljenju bezbjednosti Bijelo Polje, ali da policija nije reagovala na prvu prijavu, dok je na drugu preduzela mjere tek nakon četiri mjeseca.

Tvrdio je i da ga je policija obavijestila da su tim osobama izrekli mjeru upozorenja i postupili suprotno propisima, prije svega Zakonu o unutrašnjim poslovima, kao i da je policija motivisana da u vrijeme konkursa za službenike policije ne procesuira napadače na njegovo dijete, što je za posljedicu imalo zaposlenje jednog od njih i odbijanje zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred Sudom za prekršaje u toj opštini.

Zaštitnik je u ovom slučaju utvrdio da je policija u Bijelom Polju neblagovremeno postupala u slučaju trinaestogodišnjeg dječaka. Neblagovremenim postupanjem policijskih službenika, smatraju, podnosilac pritužbe je onemogućen da Sud za prekršaje u zakonom predviđenom postupku meritorno odluči o postojanju odgovornosti policijskog službenika u odnosu na njegovo maloljetno dijete.