Društvo

BUDVA: RASPISUJE SE TENDER ZA RJEAVANJE PROBLEMA SA FEKALIJAMA NA PLAŽAMA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Nepostojanje havarijskih ispusta na pumpnim stanicama koje se nalaze na plaži u Bečićima i Slovenskoj plaži ima za posljedicu da svaki prekidi i havarije na pumpnim stanicama dovode do izlivanja otpadnih voda na šetalištima duž ovih plaža

Izvor: MONDO

To je kazao direktor opštinskog preduzeća “Otpadne vode” Milivoje Radulović, navodeći da će i taj problem biti riješen, jer će Opština Budva uskoro raspisati javni poziv za izgradnju havarijskog ispusta u Bečićima, a kompletna projektna dokumentacija je već završena, kako pišu Vijesti.

To opštinsko preduzeće već četiri godine gazduje postrojenjem za tretman otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, nakon što je projekat u januaru 2020. napustio njemačko-austrijski koncern WTE/EVN ostavljajući postrojenje u izuzetno lošem tehničkom stanju. Radulović ističe da se rad postrojenja za tretman otpadnih voda umnogome ne razlikuje u odnosu na rad prethodnih ljetnjih sezona i ogleda se u blagom povećanju količine otpadnih voda koja u toku dana dolazi u postrojenje.

“Očekujemo da će početkom avgusta biti najveći prilivi u postrojenje. Kada govorimo o statistici, jun ove godine bilježi blagi rast, oko 2,5 odsto količine otpadnih voda u odnosu na prethodnu 2023. godinu. Dok je prethodnih godina taj rast u junu mjesecu bio višestruko veći, što je i očekivano ako imamo na umu da se svake godine u Budvi izgradi veliki broj stambenih i hotelskih objekata, što dovodi i do rasta rast količina otpadnih voda koje se prerađuju”, naglasio je Radulović.

Prema njegovim riječima, tokom prva polovine jula u odnosu na isti period prošle godine zabilježen je rast od 13 odsto i ta količina otpadnih voda je za nekih 30 hiljada kubika veća za prvih 15 dana jula.

“Rad postrojenja za tretman otpadnih voda je umnogome olakšan ovoga ljeta jer se odvoz kanalizacionog mulja, nakon što smo zaključili ugovor sa DOO Deponija iz Podgorice vrši redovno i time nemamo problem viška mulja u našim bazenima”, istakao je Radulović.

Ističe da se i obaveze Opštine Budva shodno ugovoru o povjeravanju komunalnih djelatnosti redovno izmiruju tako da u finansijskom smislu Otpadne vode Budva odlično posluje.

“Sve obaveze prema dobavljačima i zaposlenima redovno izmirujemo. Ove godine je Opština Budva realizovala i nekoliko javnih poziva koji su se odnosili na nabavku neophodne zamjenske mašinske i elektro opreme kao i svih pumpi i motora na pumpnih stanicama. Time je obezbijedila nesmetan rad i omogućila našem društvu da u eventualnim incidentnim situacijama brzo reaguje i sistem održava u funkcionalnom stanju. Uprava za kapitalne projekte je u potpunosti okončala javni poziv koji se odnosio na zamjeni aeracionog sistema i ugradnju dodatne opreme na mehaničkom dijelu prečišćavanja. Na portalu javnih nabavki CEJN je objavila zaključeni ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem. Realizacija ovog ugovora se očekuje da bude završena do aprila 2025. godine i ljetnju sezonu naredne godine ćemo dočekati u potpunosti sa sistemom koji će odgovoriti svim izazovima i proces prečišćavanja očekujemo da bude na zavidnom nivou. Vrijednost ovog projekta je gotovo tri miliona sa uračunatim PDV-om i to je jedna od većih investicija koja će biti realizovana u Budvi sredstvima iz državnog kapitalnog budžeta”, naglasio je Radulović.

On je najavio da će izgradnja baypassa na postrojenju za tretman otpadnih voda, kojim se rješava problem upliva atmosferskih voda u biološkim bazenima takođe biti realizovana do kraja ove godine.

“Ovaj projekat u saradnji sa Opštinom Budva doveden do faze izvođenja i odabira najpovoljnijeg ponuđača”, kazao je Radulović.