Društvo

SVE VEĆI BROJ SLUČAJEVA PORODIČNOG NASILJA: 34 osobe od početka godine u zatvoru

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Zbog porodičnog nasilja u zatvoru su, od početka godine, završile 34 osobe.

Izvor: MONDO/ GORDANA ŠĆEPANOVIĆ

Tužilaštva bilježe veći broj prijava nego ranijih godina, a u Centru za ženska prava smatraju da je to rezultat veće svijesti građana, kako pišu Vijesti.

Konstatuju i da su tužilaštva primjetno ažurnija ali i da posljednju riječ, ipak, ima sud.

Uz podsjećanje na slučaj Zimrite Nerde, žele da vjeruju da se pravda za žrtve nasilja više neće tražiti na ulici.

Skoro svakog dana u medijima se mogu naći novi i novi slučajevi porodičnog nasilja.

Prijavljivanje je, po podacima Višeg suda za prekršaje, češće nego ranije a u prvoj polovini godine, crnogorski sudovi postupali su u 1.381 predmetu iz ove oblasti, od čega su riješili 637.

Poređenja radi, sudovi su prošle godine postupali u ukupno 2.334 predmeta, od čega je, kako pokazuje izvještaj Sudskog savjeta, riješeno njih 1.567.

Ovi podaci, smatraju u Centru za ženska prava, rezultat su podizanja svijesti građana o nužnosti prijavljivanja nasilja.

"Ono što je primjetno jeste jedna veća ažurnost tužilaštva u procesuiranju ovih slučajeva, mnogo veći broj, recimo, određivanja pritvora nego što je ranije bio slučaj, i to pripisujem i nekom ranijem uputstvu za tužilaštvo, koje je ranije izdala vršiteljka dužnosti VDT-a Maja Jovanović, ali isto tako i nekim kadrovskim promjenama", kazala je Maja Raičević, izvršna direktorica Centra za ženska prava.

Uz podsjećanje da su ranija istraživanja pokazala da u Crnoj Gori jedna od pet žena trpi zlostavljanje, Raičević vjeruje da su institucije konačno počele da problem porodičnog nasilja shvataju ozbiljnije.

"Jer smo kroz razgovor sa aktuelnim VDT-om zapravo došli do zajedničkog rješenja da se praksa tužilaštva značajno unaprijedi kroz nove smjernice koje će biti upriličene, usaglašene sa aktuelnim novim krivičnim zakonodavstvom. Dakle, vjerujem da će to donijeti korjenite promjene u postupanju prema ovim predmetima", kazala je Raičević.

Promijeniće se, nada se Raičević, i loše prakse koje se, zbog različitih tumačenja zakona ili nesenzibilnosti prema žrtvama, i dalje dešavaju.

"Kada žrtva nasilja bude prijavljena za nasilje, a to se dešava kao jedan vid manipulacije nasilnika sistemom, pa smo nedavno imali jedan izuzetno zabrinjavajući slučaj da je mlada majka koja doji bebu bila zadržana 12 sati u policijskoj stanici zbog toga što je suprug, koji je inače vršio nasilje, prijavio", rekla je Raičević.

Glavnu riječ, na kraju, ipak, imaju sudovi koji su 34 nasilnika ove godine poslali u zatvor.

U 208 predmeta izrečena je novčana kazna, bilo je 109 uslovnih osuda a oslobađajuća presuda donijeta je u 136 predmeta.

Uz podsjećanje na slučaj Zimrite Nerde, čiji je ubica prvobitno osuđen na 12 godina zatvora, u Centru za ženska prava nadaju se da pravednu presudu više neće morati da traže sa ulice.

"Želim da vjerujem da je pravosuđe spremno da mijenja svoj odnos prema ovoj problematici", poručila je Raičević.

Isto tako vjeruje da smo kao društvo konačno sazreli da razumijemo koliko je nasilje razarajući problem.