Društvo

IJZ: 28 OSOBA JE OBOLJELO OD MORBILA OD 28.MARTA

Autor Anđela Vukčević

Pozvali su roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Od 28. marta ove godine zаključnо sа 25. julom u Crnoj Gori je rеgistrоvаno 12 slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Najvše oboljelih je u Budvi (četiri), a zatim slijede Bar, Pljevlja i Podgorica sa po dva slučaja i Rožaje i Tuzi sa po jednim.

"Vakcinacija je najsigurniji i najbezbjedniji način prevencije protiv obolijevanja od morbila, a sprovodi se kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine", kazali su iz IJZ.

Pozvali su roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

"Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine. U zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije, razmotriće se preporuka da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu vakcine jer se potpuno vakcinisanima smatraju samo osobe koje su primile dvije doze. Ako dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih među odojčadima, preporukama će se definisati primanje prve doze vakcine već u uzrastu od šest do 12 mjeseci kako bi se zaštitila i odojčad navedenog uzrasta", navodi se u saopštenju.