Društvo

ŠIMUN: NAPADIMA NA ZDRAVSTVENE RADNIKE SE UGROŽAVAJU I PACIJENTI

Autor Anđela Vukčević

On je istakao i da se napadom na zdravstvene radnike, pored zdravlja ljekara, ugrožava i zdravlje pacijenata kao i kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi ili prilikom terenskog rada.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici inicijativu Ministarstva zdravlja o potrebi sagledavanja mogućnosti uvođenja posebnog krivičnog djela napada na lica koja obavljaju zdravstvenu djelatnost kroz izmjene i dopune Krivičnog zakonika Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Obrazlažući navedenu inicijativu, ministar zdravlja, Vojislav Šimun, kazao je da zdravstvena zaštita predstavlja jednu od najznačajnijih djelatnosti kojom se obezbjeđuje sprovođenje mjera i aktivnosti na očuvanju, zaštiti i unapređenju zdravlja građana te da su ključni nosioci ovog posla ljekari i drugo medicinsko osoblje koje svakodnevno ulaže maksimalne napore kako bi, u skladu sa načelima profesionalne etike, u svakom trenutku pružili neophodnu medicinsku pomoć svim građanima.

''Imajući u vidu učestale napade na ljekare i ostale zdravstvene radnike, smatram da je opravdano u kontinuitetu raditi na osnaženju njihovog položaja u društvu, između ostalog i kroz osnaživanje njihove krivičnopravne zaštite u toku pružanja ljekarske pomoći, odnosno u vezi sa poslovima koje obavljaju svi zdravstveni radnici'' kazao je Šimun.

On je istakao i da se napadom na zdravstvene radnike, pored zdravlja ljekara, ugrožava i zdravlje pacijenata kao i kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi ili prilikom terenskog rada.

''Uvođenjem novog krivičnog djela u Krivični zakonik Crne Gore kojim bi se inkriminisali napadi na zdravstene radnike, ostvarila bi se zaštitna funkcija krivičnog prava prije svega kroz generalnu prevenciju, odvraćanjem potencijalnih počinilaca od ovakvih napada kao i propisivanjem strožijih krivičnih sankcija. Takođe, ovo je prilika da zajedno radimo i na osnaživanju dosadašnjih napora Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore usmjerenih na ohrabrivanje zdravstvenih radnika da se sva djela kojima se ugrožava njihov integritet redovno prijavljuju nadležnimm organima'', poručio je ministar.

Šimun je kazao i kako vjeruje da postoji opšta saglasnost kolega u Vladi da je apsolutni javni interes zaštititi sve zdravstvene radnike od napada na radnom mjestu kao i da mora postojati snažan institucionalni odgovor na ugrožavanje bezbjednosti medicinskog kadra.