Društvo

MISLOV DO PONOVO U PLAMENU, POŽAR POD KONTROLOM

Izvor Vijesti

U toku je sanacija deponije, a na trećem platou, na kojem se desio požar, još nisu započeti radovi

Izvor: MONDO

Požar na deponiji Mislov do u Nikšiću izbio je ponovo juče ujutru. Na terenu su bile ekipe Službe zaštite i spasavanja koje su pokušavale da ugase vatru, ali i da spriječe njeno širenje na okolnu šumu i brdo Budoš.

“Gori cijela deponija i najveći problem nam je jači vjetar, jer smo se plašili da vatra ne zahvati šumu, jer bi onda posljedice bile nesagledive. Uspjeli smo da spriječimo širenje požara na brdo Budoš”, kazali su juče “Vijestima” iz Službe zaštite i spasavanja.

Iz te službe su kazali da je jutros situacija na deponiji Mislov do mnogo bolja nego juče i da je požar pod kontrolom. Vatrogasci su dežurali, a i sada su na terenu kako ne bi dozvolili da požar pređe na Budoš i zahvati okolnu šumu.

"Kamioni dovoze materijal kojim se deponija zatrpava. To je jedini način da se požar ugasi. Očekujemo da požar bude ugašen u naredna dva dana", kazali su.

Nova lokalna uprava je, kad je preuzela vlast, obećala da će riješiti problem deponije, koja predstavlja najveću crnu tačku u Nikšiću, i sanirati je. Nedavno su kazali da su počeli sa sanacijom.

Iz službe predsjednika Opštine Marka Kovačevića saopštili su da se utvrđuju okolnosti pojave požara i da će zbog sumnje u ljudski faktor biti angažovana i policija.

“U ranim jutarnjim časovima, usljed neutvrđenih okolnosti, nastao je požar na trećem platou deponije. Sprovode se aktivnosti na gašenju nastalog požara i u toku dana će se izvršiti sanacija nastale situacije. Napominjemo da je u toku sanacija deponije Mislov do i da su izvršeni radovi na platou 1 i 2, a na trećem platou, na kojem se desio požar, još nijesu započeti radovi”, navodi se u saopštenju za javnost.

Kovačević je na sjednici Skupštine opštine kazao da su službenici Službe zaštite i spasavanja, Sekretarijata za komunalne poslove i Komunalnog preduzeća odmah reagovali i spriječili širenje požara izvan deponije, a sa Podgoricom je dogovoreno da otpad dovoze na podgoričku deponiju Livade.

“Preuzeli smo sve potrebne mjere, spremni smo bili za svaku situaciju što smo i pokazali, mada nije bilo očekivano da se požar desi u ovom periodu. Nastaviće se sanacija, požar će se vrlo brzo ugasiti, a rade se studije da se problem tretmana otpada na teritoriji opštine Nikšić vrlo brzo riješi”, kazao je Kovaćević.

Istakao je da je znakovito to što se požar nije dogodio u periodu kada su bile veće temperature, a da se desio u trenutku kada su temperature niže i nakon što je padala kiša.

“Ako se ispostavi da je neko čitav naš trud odlučio da ‘prospe’ to će biti mrlja na obraz tog čovjeka i njegove porodice. Ono što je bilo do nas sve je preduzeto na način kako su nam mogućnosti dozvoljavale”, rekao je Kovačević.

Iz Opštinskog odbora DPS-a pitali su šta se desilo sa novcem koji je dat za sanaciju deponije u iznosu od 400.000 eura, kao i sa “silnim projektima i rješavanjem pitanja deponije”.

“Nikšićani danas gledaju kako im pred očima gori 400.000 eura koje su vlastodršci dobili za sanaciju požara, a iz priloženog je jasno kako su ga sanirali, baš kao što je izgorelo 9.500.000 za rasvjetu koja ne radi. Da li će poslije ovoga imati obraza da izađu pred građane i kažu ‘radimo’, a građani udišu danas što udišu, a posljedice po njihovo zdravlje tek ćemo vidjeti. Zato bolje, nek’ danas svi u lancu podnesu ostavke i spasu Nikšić i Nikšićane od njihovog ‘rada’”, stoji u saopštenju DPS-a Nikšić.

Predsjednik SO Nikšić Nemanja Vuković kazao je na sjednici lokalnog Parlamenta da oni “ne guraju probleme pod tepih”, već rade na njihovom rješavanju, a tako je i u slučaju rješavanja deponije Mislov do.

“Gorjela je 20 godina i ovi koji danas pišu saopštenja 20 godina su se pravili mrtvi, a danas su se sjetili da se zapalila deponija koja nije gorjela, čini mi se, godinu i po dana”, istakao je Vuković.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini od oko dva hektara, počelo je 2003. godine. Tada je rečeno da će biti privremenog karaktera i zatvorena nakon pet godina. Procjena je da se u Mislovom dolu, na godišnjem nivou, deponuje oko 20 hiljada tona različite vrste otpada koji nije razdvajan ni po jednom kriterijumu.

Ekolozi godinama upozoravaju na opasnost koja prijeti od deponije koja, prema njihovim riječima, ni u danima kad je postala privremena nije zadovoljavala propisane standarde.

Možda ce vas zanimati