Društvo

TAPUŠKOVIĆ I ŠUŠIČ MIMO ZAKONA U DVIJE FOTELJE?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Predsjednik kluba odbornika Nove srpske demokratije Mitar Šušić i odbornica Pokreta Evropa sad (PES) u Skupštini Glavnog grada Tamara Tapušković istovremeno su i na funkcijama u odborima direktora državnih kompanija i ustanova.

Izvor: MONDO/Draga Ivanović

Zakon o sprečavanju korupcije zabranjuje određenim kategorijama javnih funkcionera, među kojima su i odbornici, da obnašaju još jednu funkciju i to u upravljačkim strukturama, odnosno da budu direktori ili članovi menadžmenta državnih i opštinskih preduzeća i ustanova.

U slučaju da se to dogodi - Zakon je jasan dužan je da, u roku od 30 dana od početka vršenja druge funkcije, podnese ostavku na prethodnu.

Pored odborničke funkcije, Šušić je član Odbora direktora kompanije ToMontenegro od januara ove, a Tapušković Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) od decembra prošle godine. Šef kluba odbornika u redovnom izvještaju o imovini za prošlu godinu nije imao obavezu da prijavi naknadu za rad u OD ToMontenegra, već je prijavio 1.800 eura prihoda po osnovu odborničke funkcije. Tapušković nije prijavila naknadu za rad u OD, gdje zastupa interese osnivača, odnosno Vlade Crne Gore, kako pišu Vijesti.

Iz Agencije za sprečavanje korupcije ne odgovaraju na pitanje da li je protiv Šušića i Tapušković pokrenut postupak i šta je odlučeno.

Agencija, pak, na svojoj internet prezentaciji ima više odluka, prema kojima su funkcioneri - odbornici i odbornice, koji su istovremeno bili u odborima direktora državnih ili opštinskih preduzeća i ustanova prekršili krovni antikorupcijski propis.

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je upoznat sa tim da Zakon o sprečavanju korupcije predviđa da istovremeno ne može biti odbornik u Skupštini Glavnog grada i član Odbora direktora TO Montenegro, Šušić je kazao da to nije tačno.

“Mislim da ste i Vi loše pročitali/protumačili zakon”, rekao je Šušić, dodajući da ga Agencija za sprečavanje korupcije zbog toga nije sankcionisala i da “nema ni za što”.

Zakon sada u članu 14, odnosno u članu 12 u januaru kada je Šušić imenovan u Odbor direktora ToMontenegra, propisuje da “izuzetno, javni funkcioner, osim predsjednik Crne Gore, poslanik, odbornik, član Vlade Crne Gore (u daljem tekstu: Vlada), sudija Ustavnog suda Crne Gore, sudija, rukovodilac državnog tužilaštva, državni tužilac, glavni specijalni tužilac i specijalni tužilac može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa privrednog društva ili pravnog lica koje je u državnom vlasništvu, odnosno javne ustanove u jednom privrednom društvu ili pravnom licu koje je u državnom vlasništvu, odnosno javnoj ustanovi u kojima je država, odnosno opština vlasnik”.

Upitan da, kao pravnik i advokat, pojasni članove 13 i 14 Zakona o sprečavanju korupcije koji predviđaju da određene kategorije funkcionera, uključujući i odbornike, ne mogu biti predsjednici ili članovi organa upravljanja državnih i opštinskih preduzeća, Šušić je kazao da “član 14, stav četiri pomenutog Zakona definiše koje funkcije ili poslove odbornik ne može obavljati”.

Taj stav zabranjuje odbornicima da obavljaju funkcije predsjednika opštine, potpredsjednika opštine, glavnog administratora, sekretara sekretarijata, načelnika posebnih službi, člana odbora direktora i upravnog odbora, izvršnog direktora privrednih društava i javnih ustanova čiji je osnivač opština, člana savjeta i direktora lokalnog javnog emitera i turističke organizacije kao i druge poslove u okviru funkcija koje se imenuju od strane Skupštine opštine, kako pišu Vijesti.

“Između ostalog, navedeno je da ‘odbornik može obavljati poslove... osim ... člana odbora direktora... privrednih društava čiji je osnivač opština’. Shodno tome, smatram da nema barijera da odbornik obavlja posao člana organa upravljanja preduzeća koje nije u vlasništvu opštine”, rekao je Šušić

Šušić je, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li, prema njegovom tumačenju, i poslanik ili ministar mogu da budu članovi organa upravljanja koji su u vlasništvu države, kazao da, prema njegovom tumačenju, stav četiri, člana 14. Zakona o sprečavanju korupcije bavi se “samo odbornicima”.

“Nije referentan za poslanike i ministre”, rekao je on, izbjegavajući da pojasni dio tog člana koji se jednako odnosi i na poslanike i na odbornike.

Tapušković nije odgovarala na pitanja “Vijesti”.

Šušić je u izvještaju o imovini i prihodima prijavio obje funkcije, dok je Tapušković navela da je član Odbora direktora Kliničkog centra, ali ne pominje da je i odbornica PES-a u Skupštini Glavnog grada

Agencija je, ranije, donijela više odluka, prema kojima su predstavnici građana u lokalnim parlamentima kršili Zakon jer su istovremeno bili i u odborima direktora državnih preduzeća.

Tako je Agencija u avgustu 2019. odlučila da Zakon krši Ammar Borančić, tadašnji odbornik u Skupštini Opštine Bar, jer je bio u Odboru direktora državnog željezničkog preduzeća Montekargo.

Prethodno je, tokom 2018, Agencija donijela dvije odluke, prema kojima su se o Zakon ogriješili dvoje tadašnjih pljevaljskih odbornika - Nataša Marković i Vlade Milinković jer su istovremeno bili u Odboru direktora Rudnika uglja.