Društvo

MLADUNČE MRKOG MEDVJEDA VRAĆENO NAZAD U PRIRODU

Autor Milica Mrvaljević

Mladunče mrkog medvjeda, starosti pet do šest mjeseci, koje je prethodnih dana bez dozvole nadležnih organa boravilo u Etno selu "Vuković" u opštini Bijelo Polje, vraćeno je u prirodno stanište.

Izvor: Profimedia

Mladunče medvjeda je u dobrom fizičkom stanju, u prirodu vraćeno nakon preuzimanja od strane predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i obavljenih konslutacija sa predstavnicima Agencije za zaštitu prirode i drugim referentnim stručnjacima za ovu problematiku.

"Ukazujemo da je zabranjeno držanje divljači i ostalih divljih vrsta životinja u zatvorenom ili ograđenom prostoru, odnosno zatočeništvu u neprikladnim uslovima i bez odgovarajuće brige, kao i bez dozvole nadležnih organa", saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Apelovali su na građane da ne uzimaju iz prirode takve jedinke, jer tako postupanje podliježe krivičnoj odgovornosti.

"Takođe, mole se građani, da u slučaju eventualnog pronalaska napuštenih jedinki ili jedinki zapalih u neku drugu nevolju (npr. zamka krivolovca, pad u bunar ili neki drugi prostor iz kojeg se ne mogu same izbaviti), svih divljih vrsta životinja, o tome odmah obavijeste najbližu lovočuvarsku, rendžersku službu, inspekcijsku službu ili neku drugu državnu instituciju.", piše u saopštenju.