Društvo

NAJVEĆI BROJ ŽRTAVA TRGOVINE MALOLJETNIM LJUDIMA U CRNOJ GORI SU IZ ZAJEDNICE ROMA I EGIPĆANA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Najveći broj maloljetnih žrtava trgovine ljudima u Crnoj Gori su iz zajednice Roma i Egipćana

Izvor: MONDO

Najveći broj maloljetnih žrtava trgovine ljudima u Crnoj Gori su iz zajednice Roma i Egipćana, a uglavnom se radi o mlaloljeticima, kazala je juče direktorica Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Tijana Šuković, pišu Vijesti.

“Najveći broj identifikovanih žrtava, kada je domicilno stanovništvo u pitanju, dolazi iz zajednice Roma i Egipćana, gdje su žrtve bile maloljetne. Dakle, 14 je identifikovanih žrtava trgovine ljudima, 11 ženskog pola, a tri muškog”, rekla je Šuković, tokom sjednice Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine Crne Gore.

Naglasila je i da je Uprava policije Crne Gore podnijela više krivičnih prijava za nedozvoljeno prosjačenje, kao i za sklapanje nedozvoljenog braka.

Prema riječima Šuković, 2024. posljednja godina primjene Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

“Dokument je izrađen, ne samo na način da su određeni nosioci aktivnosti, već i u skladu sa načinom donošenja strateških dokumenata i sa određenim budžetom koji je za realizaciju predmetnog akcionog plana opredijeljen u iznosu od 657.680 euro od kojih je projektovana potrošnja sredstava iz budžeta u iznosu od 378.050 eura”, kazala je Šuković.

Ona je kazala da bez multisektorskog pristupa “nema boljitka u borbi protiv jednog ovakvog fenomena” i dodala da MUP nije “jedini resor koji sarađuje sa organizacijama civilnog društva”.

Naglasila je da Crna Gora, u oblasti zaštite žrtava, napravila značajan iskorak i da je, poslije više godina, uspostavljeno državno sklonište za djecu koje su žrtve trgovine ljudima.

Poslanik Vladimir Bakrač pitao je kako bi se, kroz obrazovne institucije, “implementirala borba protiv trgovine ljudima”.

Šuković je odgovorila da su dugo pokušavali da nađu model “da edukacija djece ne bude samo na nivou sporadičnih obuka koje se realizuju od nevladinih organizacija”. Istakla je da su to pokušali da urade kroz predmet “Građansko vaspitanje”.

Predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost Jelenka Andrić konstatovala je da se mora spriječiti eksploatacija djece.

“Obrazovni sistem mora da ima jasan i snažan odgovor na ovakav vid eksploatacije djece. Raduje me da je konačno došlo do međuresorske saradnje i mišljenja sam da samo tako možemo mijenjati svijesti. Dosta nam je pleonazama. Došlo je vrijeme da onome ko je kriminalac se kaže da je kriminalac. Onome ko je lopov da je lopov. Onome ko eksploatiše djecu da je nečovjek”, zaključila je Andrić.