Društvo

VLADA CRNE GORE TRAŽI INFORMACIJE OD BiH KOJI GRAĐANI SU POD ISTRAGOM ZBOG LAŽNIH DIPLOMA

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Kako se navodi, Vlada se upoznala s lnformacijom o realizaciji tačke 3. Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 08-010/24-2231/2 od 18. aprila 2024. godine.

Izvor: Vlada Crne Gore

Vlada je na svom sajtu objavila dokument o radu Međuresorne radne grupe koja je zadužena za pitanje lažnih diploma.

Kako se navodi, Vlada se upoznala s lnformacijom o realizaciji tačke 3. Zaključka Vlade Crne Gore, broj: 08-010/24-2231/2 od 18. aprila 2024. godine.

"Zadužuje se Ministarstvo pravde da, u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova, putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći, od nadležnih organa Bosne i Hecegovine, pribavi informaciju koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva Bosne i Hercegovine i SIPA-e, kao i da Ii među licima obuhvaćenim istragom o nezakonitom sticanju diploma ima crnogorskih državljana", navodi se u dokumentu Vlade.

Kako se objašnjava, zadužuje se Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija da, nakon pribavljanja relevantnih informacija od Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova o ustanovama visokog obrazovanja iz Bosne i Hercegovine koje su obuhvaćene istragom nadležnih organa Bosne i Hercegovine, privremeno obustavi priznavanje inostranih obrazovnih isprava stečenih na tim ustanovama, do okončanja postupka, u cilju zaštite javnog interesa države Crne Gore.

Zadužena su sva ministarstva i preporučeno je lokalnim samoupravama da roku od 30 dana, pribave i dostave Međuresorskoj radnoj grupi podatke o zaposlenima iz djelokruga svoje nadležnosti, kao i zaposlenih u agencijama, privrednim društvima koja su u većinskom vlasnistvu države ili u drugom pravnom licu čiji je osnivač država iii vrši javna ovlasćenja, te policiji i Vojsci Crne Gore.

U martu ove godine, pripadnici specijalne BiH policijske agencije, SIPA, u posebnoj akciji uhapsili su šest osoba te obavili pretrese u pet gradova u BiH, zbog sumnje u nezakonito izdavanje univerzitetskih diploma. U prvom navratu, zbog lažnih diploma uhapšeno je šest osoba. Ovom akcijom obuhvaćeno je više fizičkih i pravnih lica, a istražne aktivnosti se odnose na procesuiranje nezakonitosti sa kojima se dovode u vezu privatne visokoškolske ustanove u BiH.