Društvo

KRAPOVIĆ: VOJSKA ĆE SE PRIDRUŽITI POLICIJI U NADZORU GRANICE

Autor Anđela Vukčević

U saopštenju se navodi da su sagovornici razmotrili trenutnu bezbjednosnu situaciju i saglasili se o neophodnim koracima kako bi se odgovorilo svim izazovima, posebno imajući u vidu migrantsku krizu i aktuelnu turističku sezonu.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vojska Crne Gore (VCG) će shodno odlukama Savjeta za odbranu i bezbjednost od 19. jula, pružiti potrebnu podršku policijskim snagama u nadzoru granice, prevenciji ilegalnih prelazaka i svim drugim aktivnostima koje doprinose očuvanju javnog reda i mira, saopštio je ministar odbrane, Dragan Krapović.

Iz Ministarstva odbrane je saopšteno da su se Krapović i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, sastali danas sa ministrom unutrašnjih poslova Danilom Šaranovićem i direktorom Uprave policije (UP) Zoranom Brđaninom, kako bi razmotrili modele angažovanja pripadnika VCG u cilju pružanja podrške UP u zaštiti državne granice.

"Naša zajednička misija je da spriječimo ilegalne aktivnosti i osiguramo bezbjednost građana. Angažovanje vojnih snaga u ovim aktivnostima nije samo reakcija na trenutne izazove, već i dio dugoročne strategije za očuvanje bezbednosti i stabilnosti Crne Gore", poručio je Krapović.

U saopštenju se navodi da su sagovornici razmotrili trenutnu bezbjednosnu situaciju i saglasili se o neophodnim koracima kako bi se odgovorilo svim izazovima, posebno imajući u vidu migrantsku krizu i aktuelnu turističku sezonu.

"Angažovanje vojnih snaga biće sprovedeno u skladu sa zakonskim okvirima i procedurama, a sve aktivnosti će biti koordinirane između Vojske Crne Gore i Uprave policije kako bi se postigli maksimalni rezultati", naglasio je Lazarević.

Šaranović je naglasio važnost bliske saradnje MUP i Ministarstva odbrane.

"Neophodno je da sve državne institucije rade zajedno kako bi očuvali sigurne granice. Zajedničko djelovanje Uprave policije i Vojske Crne Gore predstavlja ključni korak ka postizanju tih ciljeva", kazao je Šaranović.

Brđanin je istakao da mješovite granične patrole pripadnika VCG i UP daju dobre rezultate još od 2018. godine, od kada postoji takav vid saradnje u zaštiti granica Crne Gore.

"Na sastanku je dogovoreno da će pripadnici Vojske Crne Gore učestvovati u zajedničkim patrolama sa policijskim snagama duž granice. Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane će nastaviti da blisko sarađuju i koordiniraju svoje aktivnosti kako bi se osigurala maksimalna efikasnost u zaštiti državnih granica i očuvanju bezbjednosti građana", zaključuje se u saopštenju.