Društvo

NA BRODU GDJE JE CRNOGORSKI POMORAC POŽAR JOŠ NIJE ZAUSTAVLJEN

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Operacije gašenja požara koji je zahvatio dio tereta kontejnerskog broda „Maersk Frankfurt“ kod obala zapadne Indije ušle su u već treći dan zaredom, a svih preostalih 20 pomoraca iz njegove posade i dlaje se nalaze na brodu.

Izvor: Kurir/ Printscreen

Među njima je i jedan pomorac iz Crne Gore, 16 Filipinaca, dva Ukrajinca i jedan Rus. Jedan mornar sa Filkipina, nažalost, smrtno je stradao prilikom eksplozije i izbijanja požara u jednom od kontejnera uskadištenih na pramčanom dijelu „Maersk Frankfurta“, a do koga je došlo u petak oko 14.30 sati po lokalnom vremenu, dok je taj 255 metara dugi brod od 76.500 tona, plovio Indijskim okeanom na putovanju između luka Mundra u Indiji i Kolombo u Šri Lanci, pišu Vijesti.

Nakon više od 48 sata neprekidne borbe da požarom, spasioci iz Obalne straže Indije juče su tokom dana promijenili taktiku i sada osim direkrno vodenim topovima sa tri svoja patrolna broda koja su se uputula na mjesto havarije i protivpožarnim pjenilom, vatru na panamskom kontejnerašu pokušavaju da savladaju i izbacivanjem iz vazduha direktno na zapaljene kontejnere, posebnih pakovanja sa specijalnim suvim protivpožarnim hemikalijama – tzv. Dry Chemical Powder.

Iako je vatra na pramčanom dijelu „Maersk Frankfurta“ u međuvremenu ublažena, požar se ipak postepeno prenio prema sredini broda i pomalo približio nadgrađu na krmi u kome je smještena posada. Prema navodima indijskih medija, koji se pozivaju na tamošnju Obalnu stražu, za sada ne prijeti neposredna opasnost za živote preostalih 20 članova posade panamskog kontejneraša koji su i dalje na brodu i koji takođe i sami pokušavaju da ugase požar. Problem je, međutim, to što među ukupno oko 5.500 kontejnera, koliko ih se sada nalazi na brodu, ima i dosta njih u kojima su razne zapaljive i eksplozivne materije koje su zvanično klasifikovane kao IMDG - International Maritime Dangerosus Goods (opasan teret), a potvrda toga su i nekoliko manjih eksplozija koje su se u međuvremenu desile na „Maersk Frankfurtu“ u proteklim satima.

Pored patrolnih brodova Obalne straže Indije – ICGS „Sujeet”, ICGS “Sachet” i ICGS “Samrat” koji požar pokušavaju da gase iz svojih vodenih topova, te helikoptera koji iz vazduha na zapaljene kontejnere baca posebnu hemikaliju, na licu mjesta je prisutan i jedan patrolni avion Obalne straže Indije tipa “Dornier” koji iz vazduha nadgleda situaciju i prati da li u međuvremenu sa ugroženog broda ima ikakvih eventualnih isticanja nafte ili drugih zauljenih tečnosti u more.

U bazi indijske Obalne strže u Kočiju u pripravnosti za polijetanje je još jedan avion koji će asistirati u operacijama traganja i spašavanja na moru, ukoliko posada ipak bude morala da napusti “Maersk Frankfurt”, prema kojem se u međuvremenu uputio i specijalizoavni brod indijske Obalne straže za ekološke intervencije i sprječavanja zagađenjma mora, ICGS “Samura Prahari”. Na put prema ugroženom brodu iz luke Mumbai krenuo je i veliki spasilački tegljač “Water Lily”, za koji se očekuje da će na mjesto havarije stići do večeras.

“Obalna straža Indije nastavlja sa odlučnim i obimnim odgovorom na požar koji je izbio na kontejnerskom brodu 'Maersk Frankfurt'. Požar na pramčanom dijelu broda je lokalizovan i djelimično suzbijen, ali gusti dim nastavja da izbija i dalje te se vatra ponovno upalila u središnjem dijelu broda. Brodovi Obalne straže Indije 'Sachet', 'Sujeet' i 'Samrat' nastavljaju sa operacijama gašenja požara. Uz to brod Obalne straže Indije za intervencije u slulaju zagađenja mora 'Samudra Prahari' je takođe angažovan i upućen je ka mjestu udesa. Patrolni avion tipa 'Dornier' i helikopter tipa 'ALH Dhruw' nadgledaju ugroženi brod iz vazduha i vrše kontinuiranu procjenju situacije. Za sada nije potreba evakuacija preostale posade sa broda. Napori na gašenju požara se nastavljaju”, objavila je na svom nalogu na mreži X (bivši Twitter) Obalna straža Indije, uz napomenu da “ostaju posvećeni obezbjeđivanju sigurnosti posade ugroženog broda i ublažavanju eventualnih negativnih ekolokih posljedica” ovog incidenta.

Operaciji gašenja u međuvremenu se pridružio još jedan patrolni brod – ICGS “Varaha”, a iz Obalne straže su procijenili da su združeni napori spasilaca tokom protekle noći uspjeli opet da djelimično suzbiju vatru koja i dalje gori na panamskom kontejnerašu.