Društvo

CRNOGORSKI POMORAC SE NALAZI NA BRODU KOJI GORI U INDIJSKOM OKEANU

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Jedan crnogorski pomorac član je posade kontejnerskog broda "Maersk Frankfurt" na kojem je juče poslijepodne izbila eksplozija i požar

Izvor: Profimedia/Zoonar GmbH/Alamy

Jedan crnogorski pomorac član je posade kontejnerskog broda "Maersk Frankfurt" na kojem je juče poslijepodne izbila eksplozija i požar dok je ovaj 255 metara dugi brod od 76.500 tona, plovio Indijskim okeanom između luka Mundra u Indiji i Kolombo u Šri Lanci, pišu Vijesti.

Kako prenose indijski mediji pozivajući se na Obalsku stražu Indije, u eksploziji i požaru koji je izbio na pramčanom dijelu broda, stradao je jedan od pomoraca iz 21-člane posade "Maesrk Frankfurta" – mornar sa Filipina.

Ostatak posade među kojima je 16 Filipinaca, dva Ukrajinca, jedan Rus i jedan pomorac iz Crne Gore još uvijeki se nalaze na brodu koji pluta nošen vjetrom i talasima snažnog monsuna.

"Maersk Frankfurt" trenutno na AIS-u, emituje signal da brod "nije pod kontrolom".

Do eksplozije i požara među kontrejnerima smještenim na pramčanom dijelu "Maersk Frankfurta" došlo je dok se brod nalazio na stotinjak nautičkih milja jugozapadno od obale zapadnoindijske države Goa, na putu prema Šri Lanci.

Za sada nije pouzdano poznato što je uzrokovalo detonaciju i požar ali se zna da kargo-manifest "Maersk Frankfurta" pokazuje da brod pored ostalog tereta, nosi i materije koje se zvanično klasifikuju kao IMDG - International Maritime Dangerosus Goods (opasan teret).

Prema nekim nezvaničnim informacijama, do požara je navodno došlo zbog električnog kratkog spoja koji je izazvao eksploziju u kojoj je stradao filipinski mornar, te izbijanje vatre koju svi napori posade da je ugasi, nisu mogli da savladaju.

Vatra se brzo proširila na druge kontejnere, sadžaj kojih je takođe eksplodirao, a inicijalne procjene govore da je požarom zahvaćeno najmanje dvadesetak kontejnera na pramčanoj palubi "Maersk Frankfurta".

Na MAYDAY poziv u pomoć sa kontejneraša koji plovi pod zastavom Paname, reagovala je indijska Obalska straža koja je ka unesrećenom brodu odmah poslala jedan svoj patrolni avion i jedan brod.

Nakon inicijalne procjene situacije iz vazduha koja je potvrdila da je brod ugrožen velikim požarom koji se razvio na njegovom pramčanom dijelu, ka "Maersk Frankfurtu" upućena su dodatna tri plovila Obalske straže Indije koja su počela operaciju gašenja požara.

Iako pokušaji da se požar ugasi traju već više od 14 sati, navodno, ostatku posade panamskog kontejneraša trenutno ne prijeti neposredna životna opasnost i oni još nisu evakuisani sa zapaljenog broda - gašenje ovog požara sa drugih plovila otežavaju nepovoljni meteo uslovi - veliki talasi i jak jugozapadni monsunski vjetar.

Brodovi indijske Obalske straže pokušavaju da ugase vatru koja plamti na "Maersk Frankfurtu" korištenjem vodenih topova i posebnog protivpožarnog pjenila.

Kako prenose indijski mediji, njihova Obalska straža ulaže ogromne napore da savlada požar i osigura bezbjednost preostalih članova posade "Maersk Frankfurta" kao i da spriječi eventualnu ekološku katastrofu koja bi nastala njegovim potonućem jer se pored ostaloga, na ugroženom brodu nalazi i preko 1.400 tona goriva.

"Maersk Frankfurt" je inače, potpuno novi brod koji je iz brodogradilišta Imabari u Japanu gdje je napravljen, izašao prije samo četiri mjeseca.

Njegovi vlasnici su Japanci, brodom koji je kapaciteta 5.920 kontajnera upravlja njemačka kompanija "Bernard Schulte", a ovaj kontejneraš je ustupljen u tajm-čarter čuvenoj multinacionalnoj pomorskoj kompaniji "Maersk Line".

Iz te kompanije zvanično su potvrdili da je na "Maersk Frankfurtu" u petak oko 14.30 sati po lokalnom vremenu, došlo do eksplozije i požara u vrijeme kada je brod plovio od Mundre prema Kolombu.

"Gašenje požara je u toku uz pomoć Obalske straže Indije. Brod je u stabilnom stanju. U ovom momentu, ne možemo govoriti o obimu štete koju je požar izazvao na brodu. U stalnom smo kontaktu sa vlasnikom i menadžerom broda. Sigurnost posade nam je u ovom trenutku glavni prioritet", kratko su saopštili iz "Maersk Linea".