Društvo

POŽAR NA CETINJU LOKALIZOVAN

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTV Cetinje

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje Miloša Ćećanovića vatra je izbila nepažnjom.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Cetinjski vatrogasci intervenisali su danas na području Bokova gdje je gorjela trava i nisko rastinje, javlja RTV Cetinje.

Prema riječima načelnika Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje Miloša Ćećanovića vatra je izbila nepažnjom.

“Dobili smo dojavu o požaru u 12:31 časova. Izgorio je stog sijena, kojemu nijesmo mogli prići, jer smo branili dvije kuće koje je vatra ugrožavala”, kazao je Ćećanović za RTV Cetinje.

U gašenju požara učestvovala su dva vozila sa šest vatrogasaca.

“Jak vjetar je otežavao gašenje vatre, ali smo uspjeli da lokalizujemo požar. Intervencija je završena u 14:50 časova”, kazao je Ćećanović.

Iz Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje ranije su upozorili građane da, zbog pojačane opasnosti od požara usljed visokih temperatura, ne pale vatru na otvorenom i da ne koriste pirotehnička sredstva. Oni apeluju na građane da se prilikom čišćenja zemljišta i spaljivanja određenog otpadnog materijala obrate vatrogascima, kako bi se te aktivnosti obavile na kontrolisan i bezbjedan način.

Podsjećamo, do 01. oktobra na snazi je Naredba kojom se zabranjuje loženje i upotreba vatre na otvorenom prostoru na teritoriji Cetinja. Naredbom se zabranjuje loženje vatre i ostavljanje zapaljivih predmeta na mjestima na kojima postoji povećana opasnost od izbijanja i širenja požara (u parkovima, putnim pojasevima i na drugim mjestima na kojima postoji sasušena trava, lišće i drugi lako zapaljivi predmeti i materije).

Na poljoprivrednim zemljištima, u kampovima i na drugim otvorenim prostorima, kako se precizira u tekstu Naredbe, dozvoljeno je loženje vatre isključivo uz odobrenje Službe zaštite i spašavanja Prijestonice Cetinje.

“Pravna i fizička lica, koja svojim nesavjesnim radnjama izazovu pojave i širenje vatre, kazniće se shodno odredbama Zakona o zaštiti i spašavanju i Odluke o komunalnom redu”, navodi se u naredbi.