Društvo

BAR DOBIJA SKLONIŠTE ZA ŽENE I DJECU ŽRTVE NASILJA

Autori Primorsi portal Anđela Vukčević

Opravdanost otvaranja Skloništva neupitna je i zbog statističkih podataka-Svaka treća žena doživi neki oblik nasilja u porodici, fizičkog, psihičkog nasilja.

Izvor: MONDO/Anastasija Đonović

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata, objavio je Primorski portal.

Ispred NU Lea Bar Emilija Jukić je navela da će korisnice u Skloništu biti prihvaćene sa djecom, imati sveobuhvatnu pomoć, podršku koju će im pružati tim koji čine: licencirani socijalni radnici, psiholog, pravnik, pedagog. Uz potrebe za život, tim će u kontinuitetu raditi sa korisnicama Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja.

Danas je u hotelu Princes prezentovan koncept rada Skloništa, u prisustvu predstavnika ministarstva rada i socijalnog staranja, Opštine Bar, nevladinog sektora…

“NU Lea iz Bara osnovano je sa ciljem i idejom o sveobuhvatnoj pomoći žrtvama porodičnog nasilja. Cilj udruženja je obezbijediti podršku ženama i djeci, žrtvama nasilja u porodici kroz uslugu skloništa, savjetovanja, psihološke i pravne pomoći. Osim toga, cilj je iniciranje izmjena u zakonu, poboljšanje pravnog okvira i praćenje njegove implementacije, kao i promjena kulturne percepcije nasilja nad ženama i rodno zasnovanog nasilja”, istakla je Jukić.

Opravdanost otvaranja Skloništva neupitna je i zbog statističkih podataka-Svaka treća žena doživi neki oblik nasilja u porodici, fizičkog, psihičkog nasilja.

Prema podacima koji su zvanično objavljeni u januaru 2024.godine, u Crnoj Gori je za pet godina preminulo 12 osoba zbog posledica nasilja u porodici. Među njima je mlada Baranka Zumrita Nerda. Imala je samo 27, majka troje maloljetne djece. Bila je u drugom stanju. Prema navodima iz optužnice, trudnu suprugu je osam sati neprekidno tukao u prisustvu troje maloljetne djece. Žrtva je preminula sedam dana kasnije.

Zajedničkim zalaganjem institucija, organizacija, udruženja možemo i moramo pomoći žrtvama nasilja, a paralelno biti posvećeni i jačanju sistema prevencije nasilja.

Načelnica Direkcije za zaštitu od rodno zasnovanog nasilja u porodici u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Jovana Radifković, zahvalila se nevladinim organizacijama koje svojim djelovanjem i aktivnim učešćem u kreiranju javnih politika, kritičkim stavom, sugestijama i preporukama, značajno doprinose uspješnoj reformi javne uprave i razvoju društva u cjelini.

“Crna Gora uskoro obilježava tačno deset godina od stupanja na snagu dobro poznate Istambulske konvencije. Međutim, još uvijek se suočavamo sa ustaljenim stereotipima o ulozi žene u društvu, izostaje prijavljivanje nasilja, postoji značajan stepen tolerancije na nasilje unutar porodice, sve su učestaliji primjeri mizoginije i seksizma i sve ovo ukazuje na činjenicu da je Crna Gora još uvijek patrijarhala država u kojoj je prisutna i izražena diskriminacija žena”, istakla je Radifković.

Značaj funkcionisanja Skloništa za žene i djecu žrtve nasilja prepoznala je Opština Bar.

“Nadam se da svi zajedno možemo kreirati podržavajući i siguran ambijent u kojem će se žene osjećati bezbjedno i u kojem će znati, ukoliko su žrtve bilo koje vrste nasilja da ga na adekvatan način prepoznaju, da reaguju, da znaju kome da se obrate za pomoć. Potrebno je povećati stepen informisanosti, kako bi znale koji su im sve resursi na raspolaganju i da na taj način promovišemo ono što nam je zapravo cilj”, nulta tolerancija na bilo koji oblik nasilja, kazala je potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović.

Nasilje nije privatna stvar. Osnaživanje žena, savjetovanja, psihološka i pravna pomoć ženama žrtvama nasilja samo su dio aktivnosti Centra za ženska prava (CŽP). Izvršna direktorica CŽP Maja Raičevićističe da su se Skloništa pokazala kao najveći izvor podrške za žene i djecu sa iskustvom nasilja.

“Njihov način rada je nastajao decenijama, na osnovu prakse i principa koji su se pokazali da su važni da bi se ženama pružila podrška. Nije neobično da nevladine organizacije u ovom trenutku zaista uživaju veliko povjerenje osoba koje su iskusile nasilje. One su Crnoj Gori do sada zbrinule hiljade žena i djece i podigle svijest o tome koliko su nasilje nad ženama i nasilje u porodici razorni društveni problemi, koji utiču na sve društvene procese i koče razvoj društva”, kazala je Raičević.

Menadžerka Sigurne ženske kuće u Podgorici, Jovana Mirković saopštila je da su za 25 godina zbrinuli više od 15.000 žena i djece, od kojih je 20 odsto bilo sa primorja.

“ Ne smijemo imati toleranciju za bilo koji vid nasilja. Zaustavljanje nasilja je obaveza svih nas“, poručili su iz NU Lea Bar.