Društvo

REGISTROVANO 10 SLUČAJEVA MORBILA

Autor Anđela Vukčević

Niko od oboljelih nije u potpunosti vakcinisan - osam oboljelih je nevakcinisano, dok su dvije osobe nepotpuno vakcinisane, jednom dozom.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Institut za javno zdravlje (IJZCG) je saopštio da je od 28. marta, zaključno sa 19. julom, rеgistrоvаnо deset slučаjеvа obolijevanja od mоrbilа u Crnoj Gori.

Po dva slučaja zabilježena su u Baru, Budvi, Podgorici i Pljevljima, a po jedan u Rožajama i Tuzima.

Šest slučajeva registrovano je kod djece mlađe od pet godina, po jedan u uzrastu od 10-14 godina i 20-29 godina, a dva kod osoba starijih od 40 godina.

Niko od oboljelih nije u potpunosti vakcinisan - osam oboljelih je nevakcinisano, dok su dvije osobe nepotpuno vakcinisane, jednom dozom.

"Prema posljednjim dostupnim podacima, u zemljama okruženja bilježi se dalji porast broja registrovanih slučajeva morbila. Ukupnо је tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 6.491 slučajeva, sa jednim smrtnim ishodom kod osobe koja je bila stara 17 godina (zaključno sa 14.07.2024). U Republici Srpskoj je prijavljen je 271 slučaj (zaključno sa 19.07.2024. godine), a u Srbiji je rеgistrоvаn 181 slučаj mоrbilа (zаključnо sа 07.07.2024. godine) sa naglaskom da je u periodu od 01 - 07.07.2024. g. registrovan 31 novooboljeli. U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024)", saopštio je IJZCG.

Poručuju da je jedina prava mjera prevencije vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele.

"Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine, pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine", ističe se u saopštenju.

Institut je još jednom pozvao roditelje da vakcinišu svoju djecu bez odlaganja.

"Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine", dodaju.

Institut navodi da će se, u zavisnosti od daljeg razvoja epidemiološke situacije, razmotriti preporuka da djeca minimum mjesec dana nakon primanja prve doze prime i drugu dozu vakcine, jer se potpuno vakcinisanima smatraju samo osobe koje su primile dvije doze. "Ako dođe do daljeg pogoršanja epidemiološke situacije i porasta broja oboljelih među odojčadima, preporukama će se definisati primanje prve doze vakcine već u uzrastu od 6 do 12 mjeseci kako bi se zaštitila i odojčad navedenog uzrasta", navodi IJZCG.

Osobama koje nisu potpuno vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom ili nemaju dokaz da su preležale ovu bolest ne preporučuju se putovanja, naročito u oblasti gdje su registrovani slučajevi obolijevanja. Takođe, savjetuje im se da izbjegavaju bilo koji vid okupljanja i boravka u kolektivu.