Društvo

OBRAČUN PLATA PO PROGRAMU EVROPA SAD 2

Autor Vasilisa Grgurević

Fiskalnom strategijom je predviđeno da svi zaposleni ostvaruju rast neto zarade od čega najveći rast ostvaruju zaposleni koji primaju minimalnu zaradu, a koja se povećava na 600 eura i 800 eura u zavisnosti od stepena kvalifikacije obrazovanja.

Ilustracija
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Zaposleni građani oktobarske zarade primiće uvećane po programu Evropa sad 2.

Minimalna zarada za srednjoškolce je 600 eura, a visokoškolce 800 eura.

Vlada je danas objavila Nacrt Fiskalne strategije za period 2024-2027. godine u kojem je objavljen i tabelarni prikaz obračuna plata.

Izvor: Evropa sad 2


Fiskalnom strategijom je predviđeno da svi zaposleni ostvaruju rast neto zarade od čega najveći rast ostvaruju zaposleni koji primaju minimalnu zaradu, a koja se povećava na 600 eura i 800 eura u zavisnosti od stepena kvalifikacije obrazovanja. Ostali zaposleni ostvaruju rast neto zarade po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog.

Uticaj na poslodavca

Smanjenjem doprinosa, piše u strategiji, na penzijsko i invalidsko osiguranje omogućava se poslodavcima da jedan dio troška koji nastaje usljed povećanja minimalne zarade kompenzuju kroz manje doprinose.

"Poslodavci koji trenutno isplaćuju zarade zaposlenima iznad nove minimalne zarade ostvaruju isključivo uštedu na troškovima rada i pored povećanja neto zarade. Dakle, rast neto zarada zaposlenog ostvaruje se po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret zaposlenog. Dok poslodavac ostvaruje uštedu po osnovu smanjenja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na teret poslodavca", navodi se u Fiskalnoj strategiji.