Društvo

Zašto policija ne zaustavlja trke vozilima na periferiji Pljevalja?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ogromnom broju građana, pogotovo mlađe generacije je poznato, da se mjesecima unazad u ulici Prijepoljskoj u Pljevljima, okupljaju 'trkači'

Izvor: Youtube/screenshot/BILD

Iz Mreže Nevladinih organizacija Sjevera ocjenili su danas da je nedavna saobraćajna nezgoda koja se dogodila na ulazu u Pljevlja, u naselju Guke, kada je izgubljen jedan mladi život, a suvozači teško povrijeđeni, pokazala nerad i nestručnost odgovornih u institucijama sistema koji bi trebalo preventivno da djeluju da se ovakve stvari ne dešavaju, pišu Vijesti.

“Ogromnom broju građana, pogotovo mlađe generacije je poznato, da se mjesecima unazad u ulici Prijepoljskoj u Pljevljima, okupljaju 'trkači' odakle počinju trke vozilima prema periferiji grada. Svjedoci smo da se u kasnijim večernjim satima gradskim ulicama vozi sumanutom brzinom i da lokalni 'trkači' ne razmišljaju o pješacima i drugim učesnicima u saobraćaju, koje svojom sumanutom vožnjom ugrožavaju, a i sebe i njih, dovode u potencijalnu opasnost od povređivanja ili gubitka života. Postavljamo pitanje i pitamo policiju da li je moguće da ne mogu da zaustave ovakve pojave, a roditelje djece kojima kupuju, ili pozajmljuju svoja vozila, da li znaju gdje im se ta djeca nalaze, pogotovo noću, sa kim i kako provode slobodno vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Nedopustivo je, ističu u Mrežu NVO Sjevera, da pojedini roditelji djeci dozvoljavaju da voze vozila, a da nemaju položen vozački ispit.

“Po našem mišljenju, jedna od mjera koje bi trebalo primijeniti je, da je neophodno je da se uvede kontrola polaganja vozačkih ispita, na način što bi se svaka saobraćajna nezgoda kada se evidentira, istovremeno evidentirali i podaci o vozaču koji je skrivio i izazvao saobraćajnu nezgodu, u kojoj je auto školi položio vozački ispit. Ovo iz razloga što bi se kasnije moglo zaključiti i utvrditi koliki je broj kandidata iz te auto škole koji su prouzrokovali saobraćajne nezgode i kada taj broj bude veći, treba se posvetiti kontroli načina polaganja vozačkog ispita i eventualno zatvoriti odnosno, trajno zabraniti rad te auto škole. To bi uozbiljilo rad svih ostalih auto škola, koje su izgleda postale 'fabrike' potencijalnih ubica. Sa druge strane, pozivamo pripadnike saobraćajne policije u Pljevljima, da umjesto što kontrolišu vozače - turiste, koji su u prolazu kroz Pljevlja, da više kontrolišu lokalne vozače, te da za one koje procijene, da se u saobraćaju ponašaju neuobićajno i krše saobraćajne propise, da ih pored alkotestiranja podvrgnu i obaveznom testiranju na prisustvo psihoaktivnih supstanci u organizmu, uz izricanje što većih novčanih kazni”, navodi se na kraju saopštenja NVO Mreža Sjevera. G.M.