Društvo

MARTINOVIĆ: OD OKTOBRA ZABRANA PLASTIČNIH KESA

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Podsjeća da je Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru trenutno u skupštinskoj proceduri.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole, kazao je u razgovoru za Portal RTCG ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović. On je najavio zabranu laganih plastičnih kesa debljine zida od 15 do 50 mikrona od oktobra i kazao da tokom jeseni očekuje realizaciju ključnih aktivnosti za ispunjavanje završnih mjerila Akcionog plana za klimatske promjene i životnu sredinu iz Poglavlja 27.

Martinović je kazao da je glavna prednost i novina donošenjaZakona o upravljanju otpadom stvaranje uslova za primjenu cirkularne ekonomije, a poseban akcenat dat je na uspostavljanju Programa proširene odgovornosti proizvođača – uvoznici i proizvođači snose finansijsku i organizacijsku odgovornost za proizvode koje stavljaju na tržište, uključujući ambalažu, električnu i elektronsku opremu, baterije i akumulatore, vozila i gume, ribolovni materijal i plastiku za jednokratnu upotrebu.

“Moram da istaknem da je ovo izuzetno bitno za Crnu Goru, kao malu državu koja uvozi relativno veliku količinu proizvoda obuhvaćenih ovim sistemom, jer se time stvaraju uslovi za održivo upravljanje vrijednim sirovinama nakon njihove osnovne upotrebe”, kazao je on.

Podsjeća da je Predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru trenutno u skupštinskoj proceduri.

“Pa od njegovog izglasavnaja zavisi da li će ekološka inspekcija biti u sastavu Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, čime bi se stvorila mogućnost da Ministarstvo ima i inspekciju preko koje bi kontrolisalo stanje životne sredine”, istakao je Martinović.

Ističe da će Zakonom o upravljanju otpadom, od oktobra ove godine, biti zabranjena upotreba laganih plastičnih kesa debljine zida od 15 do 50 mikrona na prodajnom mjestu robe ili proizvoda, dok je dozvoljena upotreba laganih plastičnih kesa debljine zida do 15 mikrona.

“Naglašavam i da će prodavci laganih plastičnih kesa debljine zida od 50 i više mikrona plaćati naknadu, a sredstva od ove naknade biće uplaćena na račun Fonda za zaštitu životne sredine i mogu se koristiti isključivo za finansiranje i kofinansiranje aktivnosti podizanja svijesti o zaštiti životne sredine”, kaže Martinović.

Takođe, propisana je zabrana korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu.

Napominje da su, kao resor, u cilju u upoznavanja javnosti sa novim Zakonom o upravljanju otpadom i podizanja ekološke svijesti, a u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, Fondom za zaštitu životne sredine, Arhus centrima, pokrenuli su „Arhus karavan“ u svim opštinama u Crnoj Gori, koji već dvije sedmice obilazi sve gradove u Crnoj Gori.

“Zakon o upravljanju otpadom predstavlja prekretnicu za Crnu Goru jer postavlja temelje za smanjenje otpada, zaštitu prirodnih resursa, i povećanje ekološke svijesti među građanima kroz mjere kontrole”, naglašava ministar.

Njihov resor, kako dodaje, posvećen je i ravnomjernom razvoju sva tri regiona Crne Gore – sjevernog, centralnog i južnog. U cilju postizanja tog cilja, pokrenuli su niz projekata usmjerenih na poboljšanje stanja životne sredine, što će dodatno unaprijediti turističku ponudu.

“Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, na čijem sam čelu, podržalo je projekte iz oblasti vodosnabdijevanja i upravljanja otpadom u opštinama Žabljak, Herceg Novi, Bar i Tuzi, ukupne vrijednosti preko 8,2 miliona eura. Takođe, na zahtjev Opština Nikšić i Pljevlja, obezbijedili smo mogućnost povoljnih kreditnih sredstava koja će biti raspoređena za projekte unapređenja sistema za odvođenje otpadnih voda, za Opštinu Nikšić u iznosu od tri miliona eura i Opštinu Pljevlja u iznosu od 3.055.334 eura”, kazao je on.

Ta sredstva su, kako dodaje, obezbijeđena kroz Okvirni ugovor ,,Vodosnabdijevanje i otpadne vode u Crnoj Gori” (Montenegro Water and Sanitation – SERAPIS 2005-0221) koji je Vlada zaključila sa Evropskom investicionom bankom (ElB).

Smatrajući ove projekte ključnim za unapređenje kvaliteta života, pozitivno su odgovorili na zahtjeve opština i proslijedili projekte na dalju realizaciju prema Upravi za kapitalne projekte, koja će, u saradnji s pomenutim opštinama, nada se, uspješno sprovesti ove projekte.

“Želim da naglasim da je ovo odličan primjer efikasne saradnje između opština i državnih institucija, posebno kada opštine dostave kompletnu dokumentaciju na vrijeme”, ističe Martinović.

Radeći intenzivno na aktivnostima koje su preduslov za ispunjavanje završnih mjerila Akcionog plana za klimatske promjene i životnu sredinu iz Poglavlja 27, očekuje realizaciju ključnih aktivnosti tokom jeseni.

“Prije svega, mislim na Zakon o zaštiti od negativnog uticaja klimatskih promjena, koji će usvajanjem obezbijediti ključne preduslove za adekvatnu promjenu Pariškog sporazuma UNFCCC konvencije. Pored toga, s međunarodnim partnerima završavamo Nacionalni adaptacioni plan na klimatske promjene, koji će biti osnova za rad na procesu prilagođavanja sve češćim uticajima klimatskih promjena. Istovremeno, očekujemo konačan završetak Zakona o zaštiti prirode, koji će, u skladu s najboljom praksom, omogućiti veći nivo upravljanja zaštićenim područjima Crne Gore, zaštitu biodiverziteta, kao i valorizaciju prirodnih potencijala s ciljem održivog razvoja i uspostavljanja balansa između ekonomskog razvoja i očuvanja prirodnih resursa”, zaključio je ministar u razgovoru za Portal RTCG.