Društvo

TATJANA ŠUKOVIĆ IMENOVANA ZA V.D. GENERALNE DIREKTORICE DIREKTORATA ZA MEĐUNARODNU SARADNJU

Tijana Šuković, dosadašnja načelnica Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima, na jučerašnjoj sjednici Vlade imenovana je za v.d. generalne direktorice Direktorata za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Izvor: Ministarstvo Unutrašnjih poslova

Iz MUP-a su saopštili da je i ovo imenovanje potvrda odlučnosti ministarstva da jača kadrovske kapicetete i odgovorne pozicije povjerava profesionalnim službenicima.

"Uvjereni smo da će ova kadrovska promijena doprineti daljem unapređenju i jačanju međunarodne saradnje Ministarstva unutrašnjih poslova", dodaje se u saopštenju.

Iz MUP-a su kazali da Šuković ima bogato radno iskustvo, a njena posvećenost i dosadašnji rezultati rada su je preporučili za izbor na ovu odgovornu poziciju.

Svoju karijeru započela je 2003. u Birou za odnose s javnošću Vlade, a od 2005. je angažovana u Kancelariji nacionalnog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima gdje je bila zadužena za razvijanje saradnje sa međunarodnim organizacijama.Bila je polaznica brojnih obuka i edukacija na međunarodnom i nacionalnom nivou u oblasti ljudskih prava, sa akcentom na zaštitu i promovisanje dječjih prava, rodne ravnopravnosti i borbe protiv trgovine ljudima.

Od marta 2021. godine obavljala je poslove načelnice Odjeljenja za borbu protiv trgovine ljudima MUP-a, a rukovodila je i Koordinacionim tijelom za praćenje implementacije Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024. godina i bila predsjednica Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima i koordinatorka za oblast borbe protiv trgovine ljudima u okviru radne grupe za poglavlje 24.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, poseban doprinos Šuković je dala kroz ostvarenu saradnju sa međunarodnim organizacijama. Između ostalog, bila je aktivno uključena u praćenje realizacije trogodišnjeg projekta Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala „Sprečavanje nekažnjivosti trgovaca ljudima i podrška žrtvama trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi“ i učestvovala u izradi bilateralnih protokola o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima sa Slovenijom i Kosovom i izradi jedinstvenih standardnih operativnih procedura za transnacionalno upravljanje predmetima (Albanija, Kosovo, Crna Gora i Sjeverna Makedonija).