Društvo

USSCG: POSLANICI NE GLASAJTE AMANDMANE

Autor Anđela Vukčević

Kako se navodi u saopštenju USCG, tim amandmanom se otvara novi prostor za devastiranje državne imovine.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Izvršni odbor Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvao je poslanike u Skupštini Crne Gore da ne glasaju za amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini.

Kako se navodi u saopštenju USCG, tim amandmanom se otvara novi prostor za devastiranje državne imovine.

"Imajući u vidu da Crna Gora spada među zemlje sa najmanjom geografskom površinom, a posebno činjenicu da smo prethodnih decenija omogućavali tzv. strateškim investitorima da za beznačajne rente dođu u posjed nekih od najvrednijih lokaliteta u našoj zemlji, posebno na obali, ovakav amandman bi značio dodatno odricanje od jednog od najznačajnijih resursa sa kojim raspolažemo i kao takav je u suprotnosti sa nacionalnim interesima", saopštno je iz USSCG.

Ističu i da ovaj predlog treba posmatrati na način da omogućavanjem sticanja vlasništva na nepokretnosti koja je izgrađena na državnoj zemlji država za sva vremena gubi mogućnost daljeg raspolaganja sa tim zemljištem.

"Stoga, Izvršni odbor USSCG apeluje na predlagača amandmana na član 39 Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj imovini da povuče isti iz procedure. Ukoliko do toga ne dođe, Izvršni odbor USSCG poziva sve poslanike/ce da, štiteći nacionalni interes i interes budućih generacija, glasaju protiv ovog amandmana", zaključuje se u saopštenju.