Društvo

VIŠI SUD ODLUČIO: ŠTRAJK PROSVJETARA NIJE ZAKONIT

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, na čijem čelu je Anđela Jakšić-Stojanović, još u aprilu su saopštili da neće pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetara zbog učešća u obustavi nastave.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Februarski štrajk prosvjetara bio je nezakonit, stav je Višeg suda u Podgorici.

Takvu presudu sud je donio polovinom juna, saznaju “Vijesti”.

Prethodno je nezakonitost štrajka Sindikata prosvjete Crne Gore u aprilu utvrdio podgorički Osnovni sud, nakon čega se ta radnička organizacija žalila Višem sudu.

“Odbija se žalba kao neosnovana i potvrđuje presuda Osnovnog suda u Podgorici P. br. 901/24 od 17. aprila 2024. godine”, navodi se u presudi Višeg suda.

Prosvjetari su 19. februara ušli u trodnevni štrajk, kako su tvrdili, zbog toga što vlasti nijesu poštovale Granski kolektivni ugovor i povećale im januarske zarade. Nakon višednevnih pregovara s Vladom su uspjeli da se dogovore, pišu Vijesti.

Ipak, Vlada nije odustala od spora za dokazivanje nezakonitosti štrajka koji je pokrenula tokom obustave nastave.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, na čijem čelu je Anđela Jakšić-Stojanović, još u aprilu su saopštili da neće pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetara zbog učešća u obustavi nastave.

“Ministarstvo, ali ni bilo ko drugi, neće sprovoditi nikakve mjere i pokretati postupke utvrđivanja odgovornosti prosvjetnih radnika zbog učešća u nezakonitom štrajku jer smo do sada uvijek radili i uvijek ćemo raditi u korist, a ne na štetu bilo kog nastavnika”, poručili su tada iz Ministarstva.

Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju, pored ostalog, predviđa i da nastavnik može dobiti otkaz ugovora o radu zbog učešća u nezakonitom štrajku.

Iz Sindikata prosvjete su ranije više puta ponovili da traže od Ministarstva da se uredi minimum procesa rada u vrijeme štrajka za oblast prosvjete, jer je trenutno na snazi Uredba iz 2006. godine. Prema tom dokumentu, iako u štrajku, nastavnici moraju držati nastavu, ali i ispunjavati sve druge redovne zadatke, pišu Vijesti.

“Jedino što možemo da uradimo jeste da se žalimo Ustavnom sudu, da tražimo da ocijeni ustavnost te Uredbe. I to je proces koji traje, po četiri-pet godina se čekaju presude Ustavnog suda”, kazao je ranije predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

Možda ce vas zanimati