Društvo

STANOVNICI UTJEHE 8 GODINA TRAŽE RJEŠENJE PROBLEMA SA OTPADOM

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Kazali su i da je to problem sa kojim se suočavaju već osam godina, a isto toliko pokušavaju da natjeraju nadležne službe da reaguju, ali bezuspješno.

Izvor: mondo / anđela vukčević

Iz opštinskog preduzeća kažu da su kontejneri za zajedničku upotrebu raspoređeni duž magistralnog puta.

Stanovnici barskog naselja Utjeha više puta su se obraćali “Vijestima” od početka turističke sezone kako bi apelovali na nadležne službe da riješe problem sa otpadom u tom dijelu grada. Kako su naveli u obraćanju, trenutnu situaciju sa otpadom smatraju sramotom za grad, budući da redovno plaćaju komunalije.

Istakli su da je najveći problem velika količina otpada uz magistralu koja vodi od Bara do Ulcinja, da se kontejneri ne prazne redovno, te da je neprijatan miris tokom velikih vrućina nepodnošljiv za mještane i turiste.

Kazali su i da je to problem sa kojim se suočavaju već osam godina, a isto toliko pokušavaju da natjeraju nadležne službe da reaguju, ali bezuspješno.

Na tom dijelu postavili smo dodatna tri polupodzemna kontejnera zapremine 5 metara kubnih i povećali broj kontejnera zapremine 1,1 metar kubni. Odvoz otpada sistemom od vrata do vrata koji se obavljao jednom sedmično, sada ide tri puta u toku nedjelje. Kabasti i bio otpad odvozimo u najkraćem mogućem roku

Božidar Kuburović, direktor Sektora gradske čistoće i Stevo Pejović, direktor Komunalnih djelatnosti Bar kazali su “Vijestima” da su kontejneri koji su za zajedničku upotrebu raspoređeni duž magistralnog puta. U ovom dijelu opštine postoje dvije lokacije sa polupodzemnim kontejnerima, 4+3 polupodzemna kontejnera zapremine pet metara kubnih, koji se prazne najmanje jedanput dnevno, kako pišu Vijesti.

Pored njih, dodali su, postoje četiri lokacije sa kontejnerima zapremine 1,1 metar kubni, koji se prazne dva puta u toku dana.

“U dijelu plaže Utjeha ne postoje zajedničke posude za odlaganje otpada, i dogovor je našeg Društva sa fizičkim i pravnim licima da svoj otpad odlože uz saobraćajnicu koji naša služba preuzima svakodnevno u ranim jutarnjim časovima. Za čistoću na plažama odgovorni su zakupci plaža”, navodi se u odgovorima.

U djelovima Utjehe, kojima su udaljeni kontejneri za zajedničku upotrebu, kako su kazali, nekoliko godina unazad njihovo Društvo je ponudilo korisnicima usluge odvoz otpada sistemom od vrata do vrata uz prethodno zaključen ugovor o odvozu. Ovaj sistem je prihvaćen od korisnika i na taj način je riješeno pitanje odvoza otpada u naseljima Komina, Bijeli Kamen i Paljuskovo. U ljetnjem periode njihova služba odvozi otpad na ovaj način tri puta u toku sedmice.

“Najveći izazov sa kojim se susrećemo jeste nepropisno odlaganje kabastog i bio otpada oko kontejnerskih lokacija. Iako je deponija Možura omogućila građanima i pravnim licima da takav otpad mogu da odlože na deponiju uz simboličnu naknadu, veći broj nesavjesnih građana i dalje nepropisno odlaže takav otpad na mjesta koja nisu predviđena za to. Zbog toga često vanredno angažujemo sredstva i radnu snagu za uklanjanje takvog otpada”, istakli su.

Pejović i Kuburović su dodali da je početkom godine njihovo Društvo uz sufinansiranje Eko fonda u dijelu Utjehe saniralo nelegalnu deponiju, odvezlo preko 1200 tona otpada, zaštitilo prostor od dalje devastacije i uredilo odmorište i vidikovac hortikulturalno i parkovskim mobilijarom. Vrijednost projekta bila je 47.482 eura.

“Investirali smo u dekorativne ograde oko kontejnera i u mjestu Vidikovac uredili kontejnersku lokaciju, osvjetlili je i postavili video–nadzor”, poručili su.

Oni su potvrdili navode mještana Utjehe, da im se nerijetko obraćaju, a kako su kazali, to uglavnom čine zbog nedovoljnog broja posuda, kabastog otpada i češćeg odvoza, kako pišu Vijesti.

Prepreku prilikom obavljanja njihovih redovnih poslova spada nepropisno odlaganje raznog otpada koje iziskuje njihovo vanredno angažovanje na uštrb redovnih poslova. Takođe, neplanski izgrađeni objekti i uske saobraćajnice onemogućuju veću zastupljenost odvoza otpada sistemom od vrata do vrata. Problem znaju da predstavljaju nepropisno parkirani automobili ispred kontejnera ili duž saobraćajnice čime je onemogućen redovan odvoz otpada, kazali su Pejović i Kuburović.