Društvo

MJEŠTANI GORNJIH ĐURIĆA DOBILI VODU NAKON 50 GODINA

Autori Novski portal Vasilisa Grgurević

“Zahvaljujući dobroj energiji,dobroj organizaciji i volji da se prevazilaze prepreke nadamo se da će u narednom preriodu ovakvih projekata i akcija biti sve više i da će se voda dovesti svuda gdje je to teorijski moguće i stvoirti mogućnost da mještani kvalitetnije žive

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Nakon više od 50 godina čekanja, mještanima Gornjih Đurića u Kamenarima na česme stigla voda iz gradskog vodovoda, javlja Novski portal.

“Iako je donedavno takav poduhvat bio nezamisliv ekipa DOO ”Vodovod i kanalizacija” Herceg Novi je uspjela da obraduje mještane i da im riješi veliki problem koji nastaje kad nastupi žaropek, a bistijerne presuše. Danas su dočekali da imaju pitku vodu na slavinama, a cistijerne, kanisteri i problemi u vodosnabdijevanju od sada su prošlost”, saopštili su iz lokalnog vodovoda.

U selu Gornji Đurići, u mjesnoj zajednici Kamenari, u širem okruženju crkve Svete Ane, je vrlo strm teren gdje se nalazi 15 stambenih objekata, koje su na kotama terena 140-150 metara nadmorske visine, što je iznad najvisočijih visinskih zona do kojih se voda iz gradskog vodovoda doprema. U visočijoj zoni Đurića voda se postiskuje iz pumpne stanice „Trajekt“ cjevovodima DN 80 i DN 50 mm.

“Na poziv mještana ekipa Vodovoda je našla tehničko rješenje i sa svojim ljudstvom, mehanizacijom i materijalom izvela vod dužine 200m i dovela vodu za devet domaćinstava koji do danas nijesu imali vodu, kojima je voda 50 godina bila tako blizu a ipak tako daleko. Tako je voda stigla do najvisočije tačke u Kamenarima”, kazali su.

Slična situacija je bila i u Meljinama gdje je voda poslije više decenija iščekivanja stigla do tri domaćinstva koja se nalaze na najvišoj tački te mjesne zajednice, ispod samog naselja Topovi na Podima. Zahtijevnim tehničkim rješenjem i povlačenjem 300m cjevovoda potekla je voda sa česme i ostvarila mještanima decenijski san.

“Zahvaljujući dobroj energiji, dobroj organizaciji i volji da se prevazilaze prepreke nadamo se da će u narednom preriodu ovakvih projekata i akcija biti sve više i da će se voda dovesti svuda gdje je to teorijski moguće i stvoirti mogućnost da mještani kvalitetnije žive”, navode iz hercegnovskog Vodovoda.