Društvo

JELENU PEROVIĆ I U KUĆNOM PRITVORU ČAŠĆAVAJU NA PLATU?

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Dodatak na platu Jeleni Perović omogućila je Vlada Dritana Abazovića.

Izvor: X/Agencija za sprječavanje korupcije

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović i dalje prima specijalni dodatak u visini od 30 odsto osnovne plate iako je gotovo tri mjeseca u kućnom pritvoru zbog sumnje da je oštetila državni budžet za više od 100.000 eura, prenose Vijesti.

Taj specijalni dodatak je njoj i njenim pomoćnicima u avgustu 2022. godine omogućila Vlada Dritana Abazovića, dok Vlada Milojka Spajića ćuti na pitanja u vezi sa revizijom te odluke.

“Postoji i više nego dovoljno osnova da Vlada Crne Gore bez odlaganja suspenduje dio odluke koja se odnosi na Agenciju za sprečavanje korupcije i to ne samo zbog činjenice da je direktorica ASK-a u kućnom pritvoru, a jedan od pomoćnika već godinama nezakonito na poziciji vršioca dužnosti”, kazao je juče “Vijestima” direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac.

24. juna su pitali Spajićev kabinet da li će preispitati odluku 43. Vlade kojom se Perović i njenim pomoćnicima Nini Paović i Borisu Vukašinoviću dodjeljuje pravo od 30 odsto osnovne plate na zaradu, ali odgovor nijesmo dobili.

Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave početkom juna je utvrdila da je Vukašinović više puta nezakonito imenovan na funkciju pomoćnika direktorice Agencije.

Budžetska inspekcija Ministarstva finansija, resora Spajićeve Vlade, utvrdila je da je direktorica Agencije nezakonito sebi isplaćivala varijabile, prekovremene sate, naknade za rad u komisijama te institucije, naknade za rad praznicima…

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je krivični predmet, nakon što im je Ministarstvo finansija dostavilo rezultate kontrole Agencije, koju je radila Budžetska inspekcija.

“Nalazi Budžetske i Upravne inspekcije nedvosmisleno su pokazali da je direktorica kršila zakon u cilju obezbjeđivanje koristi za sebe i druga lica i za očekivati je da će pravosuđe te činjenice na adekvatan način procesuirati. Međutim, ono što ovdje predstavlja mnogo veći problem jeste upravo inertnost Vlade Crne Gore da prepozna nedostatak konkrentih rezultata u radu ASK-a i potpuno odustvo bilo kakvog osnova za nastavak isplate takozvanog specijalnog dodatka”, poručuje Milovac, pišu Vijesti.

Naglašava da Spajićeva Vlada ne bi smjela da ima dilemu u vezi sa revizijom odluke prethodnika od prije dvije godine.

“I dok je možda bilo nejasno zbog čega je administracija bivšeg premijera Dritana Abazovića odlučila da Perović i ostalima iz ASK-a obezbjedi stimulans i pored ogromnog broja neriješenih slučajeva, koji uključuju Mila Đukanovića, Vesnu Medenicu, Veselina Veljovića i Milivoja Katnića, Vlada Milojka Spajića nakon svega što smo imali prilike da vidimo ne bi trebalo da ima dilemu oko toga da li treba nastaviti sa praksom nagrađivanja kršenja zakona i apsolutnog nerada Agencije za sprečavanje korupcije”, istakao je Milovac.

Upravni sud je krajem juna poništio rješenje Ministarstva finansija od 15. aprila, kojim je direktorici Perović naloženo da otkloni nepravilnosti i opozove svoju odluku da je i u martu zaslužila varijabilu i naknadu za prekovremeni rad, obrazlažući da taj resor nije donio rješenje po jednom od zahtjeva za izuzeće budžetskih inspektorki.

Ministar finansija Novica Vuković postupio je po presudi suda, donio novo rješenje i ponovo odbio taj zahtjev.

“...Imajući u vidu da stranka nije priložila dokaze koji upućuju na razloge za izuzeće budžetskih inspektorki iz čl. 48 Zakona o upravnom postupku, kao i da je javnopravni organ dužan da spriječi svaku zloupotrebu prava stranke u upravnom postupku, to su se stekli uslovi da se zahtjev odbije kao neosnovan u smislu zabrane zloupotrebe prava u upravnom postupku”, navodi se u novom rješenju Vukovića, prenose Vijesti.

Iz Agencije su tada saopštili da bi se “ministar finansija sa integritetom izvinio građanima zbog nesavjesnog rada njegovog resora”.