Društvo

UIP: U 7 dana skoro 515 hiljada eura prekršajnih naloga izdato

Autor Milica Mrvaljević

U prvih sedam dana pojačanog nadzora Uprava za inspekcijske poslove (UIP) izdala je prekršajne naloge u iznosu od 514.930 eura, saopšteno je iz UIP-a.

Izvor: Unsplash

Iz UIP-a su kazali da je zatvoreno 19 objekata od čega dva zbog neprijavljene trgovine, a ostalih 17 zbog rada nedeljom. Podnijeto je i pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

"Kao što je i prethodno najavljeno iz Uprave za inspekcijske poslove, pojačan inspekcijski nadzor u šest primorskih opština počeo je 1. jula. Preko 70 inspektora iz inspekcije rada, tržišne, turističke i zdravstveno-sanitarne inspekcije konstantno je na terenu i tako će biti do kraja avgusta. Nakon presjeka koji ne napravljen nakon prvih sedam dana, ukupno je izvršeno 865 inspekcijskih nadzora i izdato prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 514.930 eura", navodi se u saopštenju.

"Najčešće nepravilnosti ticale su se rada bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, rada stranaca bez dozvole za privremeni boravak i rad, neposjedovanja sanitarne knjižice, neizdavanje fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima, istekle kategorizacije ugostiteljskih objekata, neposjedovanja odobrenja za rad, nepoštovanja Zakona o žigu, i tako dalje. Koristimo priliku da još jednom apelujemo na sve privredne subjekte da se pridržavaju zakonskih propisa koji su na snazi", piše u saopštenju.

"Tokom vikenda dok traje pojačan inspekcijski nadzor kao i u prazničnim danima pred nama biće organizovana dežurstva službenika Uprave za inspekcijske poslove, stoga još jednom pozivamo sve građane da prijave nepravilnosti pozivom na besplatni call centar 080/555-555 ili slanjem mail-a na mail adresu prijave@uip.gov.me", zaključuje se.