Društvo

"MONTEFARM" TVRDI DA ČISTI POSLOVANJE

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U Montefarmu navode da će u postupcima koje budu sprovodili povećati količinu ljekova i medicinskih sredstava koje su najčešće nabavljane po odobrenjima i na taj način smanjiti broj nabavki putem predračuna/profakture, odnosno fiskalnog računa.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Nova uprava Montefarma tvrdi da je ispoštovana većina preporuka Državne revizorske institucije (DRI) koja je prošle godine dala negativno mišljenje na reviziju pravilnosti te javne ustanove, zbog čega je nalaz proslijeđen tužilaštvu, a bivši direktor, između ostalog, i smijenjen sa te pozicije, pišu Vijesti.

U izvještaju o realizaciji preporuka, koji je Montefarm dostavio krajem juna DRI, navodi se da je ispoštovana preporuka da je Odbor direktora dužan da shodno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Statutu usvaja finansijske izvještaje i pisane izvještaje o radu na sjednicama odbora, o čemu se obavezno sačinjava zapisnik. Tvrde da je finansijski izvještaj za 2023. godinu Odbor direktora usvojio uslovno, samo radi poštovanja roka predaje nadležnim institucijama.

Montefarm navodi da je u toku izrada nove sistematizacije, zbog čega je u fazi realizacije preporuka da se Pravilnikom u sektor farmaceutske zaštite uključe sve apoteke koje posluju u okviru te ustanove, sa radnim mjestima i brojem izvršilaca. DRI je preporučila i da se u Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta predvidi ista dužina potrebnog radnog iskustva kao poseban uslov rada za zaposlene koji su rukovodioci sektora, radi ravnopravnosti, jer imaju isti koeficijent za zarade i slična zaduženja. U Montefarmu navode da je i ta preporuka u fazi realizacije zbog izrade nove sistematizacije.

Iz istog rezultata, zaključuje se iz izvještaja, Montefarm još nije realizovao preporuku da se unutrašnja revizija organizuje kao posebna organizaciona jedinica ili da te poslove vrši Ministarstvo zdravlja. U Montefarmu tvrde da čekaju konačan odgovor Ministarstva zdravlja, ali i da je svakako u toku izrada nove sistematizacije jer važeća predviđa samo mjesto internog revizora. DRI je ranije preporučila i da se poslovi tog radnog mjesta izmjeste iz sektora za ekonomsko-pravne i opšte poslove. Rukovodilac kolegijuma nadležnog za reviziju Montefarma Branislav Radulović potvrdio je “Vijestima” da je ta institucija dobila izvještaj o realizaciji preporuka i da će u skladu sa programom rada izvršiti provjeru navoda iz tog dokumenta.

Montefarm je početkom ove godine dobio pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj za 2022. godinu, a negativno na pravilnost poslovanja, pišu Vijesti.

Zbog toga je revizija DRI dostavljena i Vrhovnom državnom tužilaštvu, koje je predmet proslijedilo kolegama iz Specijalnog državnog tužilaštva na nadležnost i postupanje. Iz SDT “Vijestima” ni nakon tri mjeseca nijesu odgovorili da li je formiran krivični predmet i u kojoj je fazi. Revizijom pravilnosti utvrđeno je da Montefarm finansijske transakcije i poslovne aktivnosti nije u svim materijalnim aspektima uskladio sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, Zakonom o državnoj imovini, Zakonom o javnim nabavkama, Zakonom o obligacionim odnosima, te Uredbom o načinu vođenja evidencije pokretnih i nepokretnih stvari i o popisu stvari u državnoj svojini...

Nadležni Kolegijum DRI dao je “Montefarmu” 36 preporuka. Iz nalaza DRI zaključeno je i da je Montefarm krajem 2022. godine preuzeo dug veledrogerije Medicalana u iznosu od 80.000 eura prema jednoj poslovnoj banci, iako u tom trenutku, prema dokumentaciji, nije imao nikakvih dugova prema toj privatnoj kompaniji. DRI je u izvještaju navela da je ugovor o cesiji zaključen bez potpune, vjerodostojne finansijske dokumentacije, odnosno da plaćanju cesijom treba da prethodi dužničko-povjerilački odnos.

DRI je preporučila Montefarmu da ta ustanova, Klinički centar Crne Gore i Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) i druge javne zdravstvene ustanove dokumentuju plaćanja koja vrše ugovorom o cesiji, tako što u svakom ugovoru treba da bude sadržan broj, datum i iznos fakture koji se plaćaju na taj način, čime bi se izvršilo potpuno pravdanje utrošenih javnih sredstava, te da plaćanju cesijom treba da prethodi dužničko-povjerilački odnos. Iz Montefarma su naveli da je preporuka realizovana i da cesijama prethode sravnjenja između Montefarma i javnih zdravstvenih ustanova.

DRI je ranije preporučio Montefarmu da se pridržava odredbi Zakona o javnim nabavkama i Pravilnika o načinu sprovođenja jednostavnih nabavki, te da javne nabavke planira shodno potrebama i dodijeljenim sredstvima na godišnjem nivou. Iz Montefarma su obavijestili DRI da je ova preporuka u fazi realizacije i da su upoznali inspektora sa realnim stanjem u praksi, gdje određene javne nabavke nije moguće unaprijed planirati zbog potreba za ljekovima koji se nabavljaju po dostavljenim odobrenjima Ministarstva zdravlja i FZO, a koji pristižu jednom do dva puta sedmično i uvijek se radi o specifičnim oboljenjima, kao i hitne situacije koje se odnose na saobraćajne nezgode, povrede, lomove. Pojašnjavaju da od javnih zdravstvenih ustanova dobijaju urgenciju, pa bi svako odugovlačenje u vidu čekanja zakonskih rokova ugrozilo njihovo zdravlje i život.

U Montefarmu navode da će u postupcima koje budu sprovodili povećati količinu ljekova i medicinskih sredstava koje su najčešće nabavljane po odobrenjima i na taj način smanjiti broj nabavki putem predračuna/profakture, odnosno fiskalnog računa, pišu Vijesti.

U toj ustanovi tvrde da su realizovali preporuku da se isplata naknada i drugih primanja članovima odbora direktora na osnovu rješenja donijetog od organa ili radnog tijela koje ih je imenovalo jer su odlukom od kraja marta upodobljena primanja predsjednika i članova u skladu sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru.

Realizovana je, navode u Montefarmu, i preporuka da se ugovori o djelu zaključuju saglasno zakonu, sa ugovorenom naknadom, uz obavezu izvršilaca da dostave potvrde o radno pravnom statusu i izvještaje o sprovedenim aktivnostima po zaključenim ugovorima, uz obezbjeđenje nadzora i kontrole.

U Montefarmu tvrde i da su realizovali preporuku da se prilikom zapošljavanja ne angažuju posrednici - agencije za privremeno ustupanje zaposlenih za radna mjesta predviđena sistematizacijom. Naveli su da je to isključivo zbog velikog broja bolovanja, a sve u cilju nesmetanog obavljanja procesa rada.

Tvrde i da su postupili po preporuci da se u skladu sa Zakonom o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru donese interna procedura kojom bi se uredili troškovi reprezentacije, pravo korišćenja reprezentacije i maksimalni troškovi po tom osnovu. Poslovanje prethodne uprave kontrolisala je komisija Ministarstva zdravlja, a tada je, između ostalog, utvrđeno da je za troškove reprezentacije Montefarma prošle godine predviđeno 9.000, a potrošeno 40.000 eura.