Društvo

NIKŠIĆ: POČELO SA RADOM SAVJETOVALIŠTE ZA HRANITELJE, DJECU NA HRANITELJSTVU I UGROŽENE PORODICE

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

I u Herceg Novom je je takođe otvoreno savjetovalište, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdalo je „Impulsu“ licencu za pružanje pomenute usluge.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Zahvaljujući nevladinom udruženju (NVU) „Impuls“ i projektu „Svako dijete je važno–podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšicu i Herceg Novom“ u Nikšiću je od 1. juna, počelo sa radom savjetovalište za hranitelje, djecu na hraniteljstvu i porodice u riziku, pišu Vijesti.

I u Herceg Novom je je takođe otvoreno savjetovalište, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja izdalo je „Impulsu“ licencu za pružanje pomenute usluge.

„U sklopu pomenutog projekta, snimljeno je više video spotova koji govore o značaju hraniteljstva i u kome su učešće uzele poznate ličnosti iz Crne Gore kako bi prenijeli poruku da je svako dijete važno. Spotovi su objavljeni na Instagram i Facebook profilima Udruženja, a kampanji su se pridružile i pojedine televizije koje su takođe emitovale spotove“, kazala je Violeta Mrkić, koordinatorka projekta.

Projekat „Svako dijete je važno–podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšicu i Herceg Novom“ realizuju NVU „Impuls“ iz Nikšića i Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja iz Herceg Novog.

Kako bi sugrađane upoznali sa značajem hraniteljstva, Centar za podršku lokalnog i regionalnog razvoja Herceg Novi je u toj opštini organizovao Dan otvorenih vrata.

Mrkić je podsjetila da su u sklopu projekta realizovali obuku za hraniteljstvo za 15 stručnih radnika koji su zaposleni u centrima za socijalni rad i kod pružaoca usluga koji se bave zaštitom djece bez adekvatnog roditeljskog staranja, kao i da je program obuke akreditovan od strane Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu.

O značaju projekta najbolje govori podatak koji je nedavno objavilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja da je u Crnoj Gori u periodu 2020–2023. godine usvojeno svega 12 djece, da se stopa usvojenja dvostruko smanjila u odnosu na prvu deceniju 2000. godine (sa 7,9 na 3,7 na 100.000 djece) i da je najniža u cijelom regionu Centralne i Istočne Evrope.

Projekat „Svako dijete je važno - podrška hraniteljskim porodicama, djeci u hraniteljskim porodicama i porodicama u riziku u Nikšicu i Herceg Novom“ realizuje se u okviru Jednogodisnjeg akcionog programa za Crnu Goru za 2020. godinu - „Podrska pametnom i inkluzivnom rastu – zaposljavanje i socijalna inkluzija“ u okviru IPA II finansijske perspektive.