Društvo

SAOBRAĆAJNE NESREĆE SVE UČESTALIJE - PLANIRANA POJAČANJA KONTROLA!

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTCG

Nesreće na cestama opet su u žiži javnosti, pogotovo sa dolaskom turisitičke sezone. Samo u posljednja 24 sata desile su 23 nezgode.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Zbog sve učestalijih saobraćajnih nezgoda tokom turističke sezone, iz Uprave policije apeluju na vozače da uspore vožnju i poštuju saobraćajna pravila, kako bi se smanjio broj nezgoda s najtežim posljedicama. Za naredni period planiraju pojačane kontrole i snažniju kampanju, prenosi RTCG.

Nesreće na cestama opet su u žiži javnosti, pogotovo sa dolaskom turisitičke sezone. Samo u posljednja 24 sata desile su 23 nezgode.

Crna Gora drži negativan rekord po broju stradalih na 100.000 stanovinka u Evropi, sa prosjekom od 11,5, u odnosu na primjer Švedsku, gdje u saobraćaju poginu dvije osobe na 100.000 stanovnika. Godinama naše ceste odnose živote a statistika pokazuje da ih je u posljednjih 15 godina stradalo oko 2.000 što znači da smo izgubili grad veličine Plužina. Najviše smrtnih slučajeva na našim cestama zbilježeno je 1999. godine 146, a najmanje 2019 – 48.

Prošle godine bilo ih je 78, od čega najviše u opštini Nikšić – 14, iako je po broju stanovnika ta opština četiri puta manja od Podgorice koja je u ovoj statistici na drugom mjestu.

Zabrinjavaju i podaci o starosnoj strukturi poginulih koji pokazuju da je od ukupnog broja stradalih za prošlu godinu njih 39-oro mlađe od 45 godina, o čega je desetoro maloljetnika.

Iz Uprave policije apeluju na odgovorno ponašanje kako bi se smanjio broj nezgoda sa najtežim posljedicama. Za naredni period planiraju pojačane kontrole i snažniju kampanju.

“Pokrenuli smo brojne procedure u cilju poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju. Nakon četiri godine dobili smo dva policijska helikoptera koji će svakog dana tokom turističke sezone nadirati ključne saobraćajnice”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranaović.

On najavljuje i stacionirane radare na koje se čeka još od 2020.

“Strateški plan reforme podrazumijeva da naredne godine Crna Gora, pored ostalog, dobije i sistem stacionarnih radara koji je jedan od najdjelotvornijih načuna kako da se smanjio broj saobraćajnih nezgoda, a naročito onih sa smrtnim ishodom”, naveo je on.

O potrebi za stacioniranim radarima govore i svakodnevne situacije na crnogorskim drumovima. Poznato je da kada automobil iz suprotnog smjera blica, tek tada svi značajno usporavaju, a brzu vožnju nastavljaju čim policijsku patrolu vide u retrovizoru.

Da za brzu vožnju pooštre kazne, raspoloženi su u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Očekuju podršku Vlade i parlamenta.