Društvo

MINISTARSTVO ODBRANE PODRŽALO ZAHTJEV ZA STOPIRANJE GRADNJE NA SKOČIĐEVOJCI

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ministarstvo odbrane je podržalo inicijativu Opštine Budva za zaštitu vojnog kompleksa na lokalitetu Skočiđevojka, te stopiranje bilo kakvih radova, ali i dostavilo informaciju za valorizaciju tog lokaliteta.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Glavna gradska arhitektica Jelena Lazić kazala je “Vijestima” da je Opština predala Inicijativu za hitno uspostavljanje prethodne zaštite vojnog kompleksa - baterija obalske artiljerije “Skočiđevojka” kao kulturnog dobra Upravi za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

“Kako postoji opasnost od uništavanja potencijalnog kulturnog dobra izgradnjom objekata na navedenoj lokaciji, a kako se radi o veoma vrijednom kompleksu podzemnih i nadzemnih bunkera i vojnih objekata i kako isti čine neodvojivu cjelinu, Opština Budva se za podršku i dopunu dokumentacije obratila između ostalih i Ministarstvu odbrane. Takođe, inicijativa i dopis za stopiranje bilo kojih daljih radnji u smislu davanja saglasnosti za izgradnju objekta na navedenom lokalitetu poslata je i Ministarstvu planiranja prostora, urbanizma i državne imovine - ministru Janku Odoviću i glavnom državnom arhitekti Siniši Miniću, od kojih nije dobijen odgovor. Podrška je zatražena i od Ministarstva kulture i medija, koji takođe nisu dostavili odgovor”, istakla je Lazić, kako prenose Vijesti.

Prema njenim riječima, Ministarstvo odbrane je 25. juna podržalo inicijativu a sve u cilju očuvanja istorijskog nasljeđa Crne Gore.

“Službi Glavnog gradskog arhitekte opštine Budva je 4. jula dostavljena Informacija - potencijal za valorizaciju Skočiđevojke od Ministarstva odbrane u kojem se, između ostalog, navodi višestruki značaj navedenog lokaliteta. Naveden je istorijsko-turistički značaj sa ocjenom kompleksa kao ogromnog potencijala za turističku valorizaciju sa primjerima zaštite ovakvih kompleksa u zemljama okruženja”, kazala je ona.

U informaciji resora na čijem je čelu Dragan Krapović naznačen je i arheološko-kulturni značaj lokaliteta.

“Naučno-istraživački brod ‘Hercules’ iz SAD sa posadom koju je predvodio direktor fondacije RPM Nautical iz Floride i svjetski poznati arheolog Džefri Rojal, obavljao je detaljna istraživanja i na toj lokaciji. U zoni između rta Skočiđevojka i Crnog rta pod vodom su otkriveni arheološki tragovi vjerovatno antičkih trgovačkih ruta sa velikim arheološkim potencijalom. Dodatno, na tom prostoru je tokom Prvog svetskog rata 1914-1918. djelovala austrougarska, francuska i druge flote, te je za očekivati da se na lokaciji nalaze ostaci brodova potopljenih u okršajima”, naglasila je Lazić.

Prema njenim riječima, naznačen je strateški značaj Skočiđevojke.

“Sa lokacije Skočiđevojka omogućava se zaštita i kontrola važnog pomorskog pravca na Jadranskom moru. Razmišljano sa strategijskog nivoa, a na osnovu Strategije odbrane Crne Gore i Strategije nacionalne bezbjednosti Crne Gore, bez obzira u čijem vlasništvu bila zemlja, ove važne odbrambeno-strategijske tačke, važno je da ostanu pristupačne i moguće za upotrebu. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je Crna Gora dio NATO sistema iz kojeg proizilaze određene obaveze i strategijskog promišljanja. Simbolički značaj ovog lokaliteta- eventualno planirano izvođenje infrastrukturnih radova na toj lokaciji, dovelo bi do potpunog urušavanja ambijentalnog jedinstva, što bi bilo u suprotnosti sa politikom država članica EU koje štite svoju obalu i prirodne resurse i promovišu zaštitu životne sredine. U Informaciji Ministarstvo odbrane zaključuje da je potrebno zaustaviti sve aktivnosti na izvođenju radova na lokalitetu, kako bi se na adekvatan način sagledali navedeni aspekti. Ne treba a priori odbiti ni mogućnosti formiranja ekspertske grupe ili stručne komisije koja bi bila sastavljena od stručnjaka iz oblasti kulture, istorije, arheologije, odbrane i drugih oblasti, na nacionalnom, ali i međunarodnom nivou, koji bi sagledali i razmotrili navedene aspekte i dali svoju stručnu ekspertizu”, istakla je Lazić.

Kako zaključuje, na osnovu svoje zakonske obaveze, a u smislu predate Inicijative, Opština Budva će inicirati hitne sastanke sa nadležnim državnim institucijama.

“Opština Budva će nastojati da sačuva ovako vrijedno arheološko nalazište, koje osim nadzemnih i podzemnih vojnih bunkera u svom kompleksu ima i veoma vrijedno i međunarodno značajno podvodno arheološko nalazište”, zaključuje Lazić.

Osim Opštine i Mjesna zajednica “Reževići” se protivi izgradnji velikog kompleksa na tom lokalitetu.