Društvo

IZ POŠTE CRNE GORE NOVAC NESTAJE

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Iz Pošte Crne Gore priznaju da je u pošti u Tivtu u aprilu došlo do pronevjere novca, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Anja Rašović

Aprilskog jutra ove godine, poštanski službenik je zadužio oko 14 hiljada eura koje je trebalo da podijeli građanima Tivta. Novac, međutim, do njih nikad nije stigao, kako je potvrdio jedan izvor. Službenik je otuđio tu sumu i pobjegao u inostranstvo, prema informacijama koje je Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) dobio od jednog sagovornika koji je htio da ostane anoniman.

Iz Pošte Crne Gore priznaju da je u pošti u Tivtu u aprilu došlo do pronevjere novca.

“Prema rezultatima sprovedenih internih procedura i kontrola ovim povodom, postoji sumnja da je pronevjeru počinio jedan od naših zaposlenih”, ističu iz te institucije.

Kako nam je saopšteno, Pošta Crne Gore je slučaj prijavila nadležnim organima i predmet se istražuje.

Iz Pošte Crne Gore naglašavaju da događaj nije uticao na dinamiku isplate novčanih davanja građanima Tivta.

“Sve isplate koje se realizuju preko Pošte Crne Gore u aprilu su uredno izvršene”, ističu.

Ovo je tek jedan od slučajeva koji ukazuje na probleme u sistemu bezbjednosti u Pošti Crne Gore (PCG).

CIN-CG je došao do saznanja da poštar koji je otuđio novac nije bio u radnom odnosu. Ugovor mu je istekao nešto ranije, a novi nije potpisao, ali je nastavio da radi i zadužio pošiljke. Iz PCG, međutim, izbjegli su da odgovore na pitanje da li je ovom službeniku istekao ugovor.

“Ukoliko se desi pljačka, trošak najvećim dijelom snosi PCG. Najčešće se to dešava zbog loših ugovora i neprofesionalnog ponašanja obezbjeđenja. Naravno, i nedovoljne brige, kontrole i same pošte”, kaže za CIN-CG sagovornik koji se kao dugogodišnji radnik PCG dobro se razumije u pitanja bezbjednosti.

Od 2021. do danas na teritoriji Crne Gore registrovano je 11 krivičnih djela izvršenih na štetu PCG.

“Uglavnom se radilo o krađi i razbojništvu”, kažu iz Uprave policije (UP) Crne Gore.

Nadležnim državnim tužilaštvima, kako još navode iz UP, podnijete su dvije krivične prijave, po jedna u Podgorici i Pljevljima, protiv tri osobe, za tri krivična djela zloupotrebe položaja u privrednom poslovanju.

“Ovim djelima PCG prouzrokovana je materijalna šteta u ukupnom iznosu od oko 18 hiljada eura”, navode još iz UP.

Unapređenje sistema bezbjednosti poštanskih usluga je predviđeno i Strategijom razvoja poštanske djelatnosti u Crnoj Gori za period od 2024. do 2028. godine (Strategija).

“Jedan od ciljeva Strategije je i podrška u sprovođenju sveobuhvatnih mjera za osiguranje sigurnosti pošiljaka, osiguranju zaštite od krađe i zaštite od terorizma”, navode za CIN-CG iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Slične situacije dešavale su se i ranije prilikom dostavljanja pošiljki širom Crne Gore, a neki slučajevi nikada nijesu riješeni.

Javnosti je poznat slučaj iz 2015. godine, kada je poštar Rajko Jevrić iz Nikšića otuđio 18 i po hiljada eura. Jevrić je uzeo novac, koji je bio namijenjen za isplatu penzija i socijalnih davanja, a potom nestao. Kasnije je priznao krađu i kazao da je novac potrošio za isplatu dugova.

Prije nekoliko godina dogodila se pljačka vozila za transport sa smrtnim ishodom. Zbog lošeg ugovora osiguranja novca, koje je sklopilo prethodno rukovodstvo, PCG i dalje čeka na isplatu sredstava koja su opljačkana.

“Mislim da se radi o novcu u iznosu oko 600 hiljada eura”, rekao je anonimni izvor iz PCG.

Sličan slučaj se desio i krajem 2022. godine, kada je došlo do smrti poštara na terenu. Iz PCG su kasnije objavili da se radnik ubio i da je nosio skoro duplo više novca nego što je bilo dozvoljeno.

“U tom slučaju je došlo do propusta blagajnika i kontrolora koji su dozvolili da se iznese više novca nego što je dozvoljeno”, kaže jedan izvor.

“Poštari nose više novca nego što bi trebalo i ne razdužuju se regularno. To im omogućavaju nadležni - blagajnici, kontrolori, upravnici...”, objašnjava sagovornik CIN-CG i tvrdi da procedure u PCG nijesu uvijek na najvećem nivou.

“Po mom mišljenju, tu ima dosta propusta i problema, prouzrokovanih različitim uzrocima - neprofesionalno ponašanje, kašnjenje novčanih isporuka, ali i nepotizmom, sumnjivim diplomama, partijskim zapošljavanjem i tako dalje”, navodi on.