Društvo

NEZAKONITO REŠENJE VLADE KOJIM JE PRESTAO MANDAT VALENTINI PAVLIČIĆ

Autor Anđela Vukčević

Rješenjem Vlade Crne Gore, broj 08-104/24-555/2 od 02.02.2024. godine, Zastupnici Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, prestao je mandat zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Izvor: Vlada Crne Gore

Ispitujući zakonitost rješenja Vlade Crne Gore, po tužbi Zastupnice kojoj je prestao mandat navedenim rješenjem, Upravni sud Crne Gore je našao da je isto nezakonito.

Upravni sud je najprije utvrdio da je Vlada Crne Gore, prilikom donošenja pobijanog rješenja, povrijedila odredbu čl. 22 stav 7 Zakona o upravnom postupku  s obzirom da u obrazloženju istog nijesu navedeni jasni i potpuni razlozi koji bi ukazali da je predmetna upravna stvar riješena na zakonit način.

iz ovako datog obrazloženja osporenog rješenja, Sud nije mogao sa sigurnošću utvrditi razloge i pravni osnov za prestanak mandata tužilje, posebno kod činjenice da su u čl. 7 i 8 Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, taksativno navedeni razlozi za prestanak funkcije zastupnika i za razrješenje sa funkcije  a koje odredbe su ostale neizmijenjene nakon donošenja Uredbe o izmjeni i dopuni Uredbe o Zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Imajući u vidu da su navedenim postupanjem Vlade Crne Gore povrijeđena pravila postupka Upravni sud tužbu usvoja i poništava osporeno rješenje.

Rješenjem Vlade Crne Gore,  broj 08-104/24-555/2 od 02.02.2024. godine, Zastupnici Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, prestao je mandat zbog stupanja na snagu nove Uredbe o zastupniku Crne Gore  pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ispitujući zakonitost rješenja Vlade Crne Gore, po tužbi Zastupnice kojoj je prestao mandat navedenim rješenjem, Upravni sud Crne Gore je našao da je isto nezakonito. Upravni sud je najprije utvrdio da je Vlada Crne Gore, prilikom donošenja pobijanog rješenja, povrijedila odredbu čl. 22 stav 7 Zakona o upravnom postupku ("Službeni list Crne Gore", br. 56/14, 20/15, 40/16, 37/17), s obzirom da u obrazloženju istog  nijesu navedeni jasni i potpuni razlozi koji bi ukazali da je predmetna upravna stvar riješena na zakonit način, imajući u vidu da je u obrazloženju rješenja samo citiran predlog ministra pravde, koji je podnijet Vladi Crne Gore na osnovu člana 4 stav 2 i 3 i člana 16a stav 2 Uredbe o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, uz konstataciju da je Vlada navedeni predlog razmotrila i prihvatila, te odlučila kao u dispozitivu rješenja. Međutim,