Društvo

REDŽIĆ: POREMEĆAJ OVIH RAZMJERA U CRNOJ GORI NISMO IMALI ZA VIŠE OD 30 GODINA

Autor Anđela Vukčević

“Došlo je do nestanka napona, ispali su pojedini elementi u našem i sistemu u okruženju."

Izvor: CGES

Poremećaj regionalnih razmjera zbog kojeg je došlo do nestanka struje u gotovo cijeloj Crnoj Gori desio se oko 12:25h, saopšteno je na konferenciji za novinare Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) . Poremećaj je zahvatio veći dio Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i značajan dio Hrvatske, dok nije uticao na napajanje strujom u Pljevljima i Beranama, kao i određenim drugim dijelovima sjevera Crne Gore. Događaj trenutno ispituje Evropsko udruženje operatora prenosnog sistema ENTSO.

“Došlo je do nestanka napona, ispali su pojedini elementi u našem i sistemu u okruženju. Mi smo te elemente vratili u napon prema procedurama koje su propisane. Onog momenta kad ENTSO formira komisiju moćićemo da svjedočimo šta je stvarno bilo. Ono što je novo je da se ovakav kvar desio na tako širokom prostoru. Poremećaj ovih razmjera u Crnoj Gori nismo imali za više od 30 godina od kad ja pamtim,” naveo je Direktor Nacionalnog dispečerskog centra Ranko Redžić.

Iako nije poznato koji je tačan uzrok kvara, Redžić odbacuje mogućnost da je u pitanju ljudski faktor.

“Naše ekipe su na terenu, rade na pregledu trasa, gledaju da li postoji neko rastinje koje je u blizini dalekovoda. Ono što se može desiti to ne mogu da garantujem, ali u skladu sa svojim najboljim mogućnostima i znanjem i praksama koje postoje vjerujem da ćemo i dalje raditi kvalitetno,” naveo je Redžić.
On je kazao da nema informaciju zašto u Podgorici u pojedinim dijelovima nema vode, te da je CGES na vrijeme isporučio napajanje strujom vodovodnih stanica.

O cijelom slučaju oglasili su se iz HEP-a:

"Prekid snabdijevanja električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske izazvao je međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Hrvatski operator prenosnog sistema radi analizu sa operatorima sustava susjednih zemalja kako bi se utvrdio uzrok. Za ublažavanje problema međunarodnog prekida snabdijevanja električnom energijom Hrvatska elektroprivreda stavila je u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi HOPS mogao osigurati snabdijevanje električnom energijom građana RH u što kraćem vremenskom roku", navodi se u saopštenju.

Ministar ekonomije Ante Šušnjar kazao je da su sve službe na terenu, a aktivirali su se i zaštitni mehanizmi.

"Uskoro će se svima vratiti struja. Ne zna se što je uzrok pada, ali nije do nas. Koliko znam, nije riječ o hakerskom napadu", rekao je Šušnjar.