Društvo

RADNICI RTCG-a PISALI MARKOVIĆU: Kriminal bijelih kragni očigledan u Javnom servisu

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Budući da smo apsolutno vjerodostojni sa našom argumentacijom, djelajte

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Smatramo da su dešavanja u RTCG sa lateralnim dešavanjima i uplivom u politiku, klasičan primjer kriminala bijelih kragni, koji se ne pominje često, ali permanentno urušava naše društvo, navodi se u pismu radnika RTCG upućenom Vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću, kako prenosi CdM.

U pismu još navode da pored kršenja Zakona o radu, Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Zakona o lobiranju, Zakona o sprečavanju korupcije, smatraju da je “zloupotrebom službenog položaja” ovdje ostvarena i, kako kažu, “velika materijalna dobit za Raonića i njegove menadžere, kršenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”.

Pismo radnika RTCG CdM prenosi u cjelosti: 

“Gospodin Milorad Marković

Poštovani,

Vaš skoro konsenzualni izbor bio je jedan od rijetkih događaja na javnoj sceni koji je ujedinio i politički i profesionalni dio javnosti, ali i nagovijestio građanima da meritokratija može biti temelj Države.

Ipak, moramo ustvrditi da pravo i pravda ne obitavaju u prigodničarskim izborima,postavljenjima i izvještajima, već u ozbiljnom i pravovremenom djelovanju.

Stoga vas podsjećamo na izjavu datu 1. februara 2024, da će jedan od prioriteta rada SDT biti istraga vezana za dvostruko nelegalne izbore u RTCG, koji moramo i to konstatovati, prosto sablažnjuju i profesionalnu i laičku javnost, osim nekoliko političkih amatera.

Boris Raonić je 6. avgusta 2021. nelegalno izabran od strane Savjeta RTCG u proceduri koju je kršeći pravilnike vodio Veselin Drljević. I pored odluke Višeg suda koji je pravosnažno potvrdio Odluku Osnovnog suda u predmetu u kojem je Nikola Marković tužio RTCG zbog odabira kandidata koji je bio u konfliktu interesa, Raonić je ponovo izabran.

Na Osnovnom sudu i ovaj ponovni izbor je osporen, kako zbog konflikta interesa, tako i zbog elementarne nekvalifikovanosti Raonića za ovaj posao koja se očituje u tome što je Pravni fakultet završio u 44. godini poslije 25 godina studiranja, pa nije mogao da stekne pravno i menadžersko iskustvo koje podrazumijeva 10 godina radnog iskustva. Dakle, od 2018. do 2021. nije prošlo 10 godina, što je konstatovala i ASK. Istina, svih ovih komplikacija sa profesionalnim degradacijama i dugotrajnim iscrpljujućim sudjenjima koje plaćaju građani Crne Gore, ne bi bilo da je UIP-Inspekcija rada pravovremeno reagovala i jednostavno konstatovala elementarnu činjenicu nedostatka radnog iskustva za Borisa Raonića.

Pored kršenja Zakona o radu, Zakona o nacionalnom javnom emiteru, Zakona o lobiranju, Zakona o sprečavanju korupcije, smatramo da je zloupotrebom službenog položaja ovdje ostvarena i velika materijalna dobit za Raonića i njegove menadžere, kršenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. I dalje nam nije jasno koji je interes većine članova Savjeta RTCG da javni interes stave po strani i da pored upozorenja radnika, medija i javnosti nastave da se ponašaju kao da je sve u redu. Ako interes i povezanost postoje onda se zbog brojnosti i organizovanosti ljudstva koje je uključeno u ove procese može govoriti i o organizovanoj kriminalnoj grupi koja svoje interese sprovodi i povezivanjem sa političkim djelatnicima, oblikujući po potrebi medijske usluge, ali i nudeći nova zakonska rješenja za samodržanje medijske vlasti. Štaviše – otvoreno se govori o tome da će novo zakonsko rješenje uz privremene ostavke ili vd stanje još jednom derogirati odluke Osnovnog suda.

Ne želeći da pretjeramo sa analizama i savjetima , moramo da ukažemo da ovdje nije riječ o bilo kakvom javnom servisu, već o bezmalo ključnoj medijskoj instituciji u Državi. Naš zadatak je da informišemo i obrazujemo.

Zato smatramo da su dešavanja u RTCG sa lateralnim dešavanjima i uplivom u politiku, klasičan primjer kriminala bijelih kragni, koji se ne pominje često, ali permanentno urušava naše društvo I državu. Ovaj put , svi dokazi su na stolu i u zapisnicima Savjeta RTCG, Suda ali i u već finalizovanim odlukama sudskih organa i agencija ( uz ćutanje inspekcije ). Za istragu nijesu potrebne forenzičke aktivnosti ili listinzi i prepisi telefonskih razgovora. Sve je bjelodano jasno i molimo Vas da učinite sve što je u domenu profesionalnog, odgovornog i pravovremenog djelovanja da se učine aktivnim tužba Media centra iz juna 2023 i tužba upućena ODT 9. novembra 2023. godine.

Ukoliko neko od domaće političke nomenklature ometa Vaše službenike, recite.

Ukoliko neko iz ,, međunarodne zajednice,, , na koju se Raonić često poziva kad želi da sprovede svoje nezakonite namjere, želi da vrši uticaj na ovaj slučaj, upozorite.

Budući da smo apsolutno vjerodostojni sa našom argumentacijom, djelajte”.

Radnici RTCG:

Srdjan Čović, Tanja Šuković, Snežana Rakonjac, Vesna Terić, Vesna Banović, Slaven Knezović, Mladen Vukčević, Časlav Vujotić, Jelena Bobičić Čović, Žarko Božović.