Društvo

KOLOVOZ NIJE PARKING: Automobili na traci za vožnju sve veći uzrok udesa

Autor Anđela Vukčević

U Glavnom gradu sve češće možemo vidjeti automobile koji su parkirani na mjestima koja za to nisu predviđena. Ipak, u brojnim slučajevima su vozači primorani na to jer nema dovoljno obezbijeđenih parking mjesta.

Izvor: MONDO/Anđela Vukčević

Ulica Vukašina Markovića je jako dobar primjer problema sa parkingom. U posljednjih par godina je izgradjeno puno zgrada, ipak stanarima koji živim u istim nije obezbijeđen parking.

U jednom dijelu ove ulice postoje parking mjesta.

Njih je ukupno 7. Taj broj parking mjesta treba da obezbijedi stanare koje se nalaze u par zgrada.

Oni koji dodju na vrijeme imaju sreću da parkiraju propisno, dok ostali ipak moraju da se snalaze.

Izvor: MONDO/ Anđela Vukčević

Vozači se parkiraju  na način što zauzmu prometni dio trake, što ostavlja jako malo mjesta za prolaz, a mimoilaženje dva automobila je gotovo nemoguće, što često dovodi do nezgoda prilikom prometa automobilima.

Ljudi su već uveliko razvili naviku parkiranja na trakama koje su prometne da se sada te ulice tretiraju kao jednosmjerne, iako prateći signnalizaiju, zaključujemo da to nisu.

Primijetili smo da su atuomobili parkiran po trotoaru, po kamenju, uz gradilišta što sve može dovesti do eventualne štete na vozilima, ali isto i ispred ulaza od zgrada i kuća što blokira prilaz vlasnicima i stanarima.

Na kraju ove ulice, a na ulasku u novu, Marka Radovića, nalazi se veći parking, u zoni III, čiji kapaciteti su uvijek puni, a koji je takođe okružen velikom brojem kuća i zgrada koje ga okružuju.

Broj zgrada koje se grade velikom brzinom, a niko, ni Glavni grad, ni investitori ne rješavaju ovaj problem.

Ostaje samo da se zapitamo da li će problemi parkinga u Podgorici biti riješeni i u čijoj nadležnosti je ovakva vrsta problema.