Društvo

ELABORAT ZA "MILOŠEV KRŠ" JE VRAĆEN NA DORADU! Nedostaju osnovni podaci u vezi sa sadašnjim stanjem

Autor Anđela Vukčević Izvor RTV Cetinje

Što se tiče obavljanja vanrednog prevoza na lokalnom putu do koncesionog područja u Prilogu elaborata nije data dozvola koju izdaje organ uprave.

Cetinje
Izvor: MONDO

Komisija za ocjenu elaborata procjene uticaja eksploatacije tehničko građevinskog kamena na lokalitetu „Milošev krš“ na životnu sredinu u izvještaju koji je sačinjen krajem maja ove godine zaključila je da predmetni elaborat nije sačinjen u skladu sa Pravilnikom o bližoj sadržini elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, piše RTV Cetinje.

U opširnom dokumentu u 70 tačaka, u koji RTV Cetinje ima uvid, Komisija je analizirala elaborat i konstatovala da nijesu razmatrani svi uticaji na segmente životne sredine i zdravlje ljudi, što dovodi do zaključka da na osnovu prikazanih uticaja nijesu ni mogle biti predložene adekvatne mjere za sprječavanje štetnih uticaja predloženog projekta, kao ni adekvatan program monitoringa.

Komisija je konstatovala da nedostaju osnovni podaci u vezi sa sadašnjim stanjem segmenata životne sredine kao i da su date proizvoljne ocjene uticaja projekta na moguće migracije loklanog stanovništva što se ne može prihvatiti u odnosu na postojeće odredbe pravilnika.

Što se tiče obavljanja vanrednog prevoza na lokalnom putu do koncesionog područja u Prilogu elaborata nije data dozvola koju izdaje organ uprave.

Komisija konstatuje da je potrebno dostaviti odobrenje od CEDIS-a za izmiještanje dalekovoda sa pratećom dokumentacijom, imajući u vidu da te aktivnosti zbog promjene stranja u prostoru i uticaju na životnu sredinu moraju biti obrazložene.

Rješenje o utvrđivanju vodnih uslova izdato od Uprave za vode je isteklo, pa je potrebno pristupiti pribavljanju važećeg odobrenja, odnosno saglasnosti.

„Pošto nije izvršeno ni jedno ispitivanje podzemnih voda, a imajući u vidu karakter i dužinu trajanja predloženih aktivnosti, neophodno je sprovesti adekvatna hidrogeološka istraživanja na predmetnoj mikrolokaciji odnosno istražiti potencijalno prisustvo podzemnih voda i njihov kvalitet i dati hidrološku podlogu za projektovanje u prigodnoj razmjeri.“ navodi se u zaključcima komisije, prenosi RTV Cetinje.

Komisija konačno zaključuje da se na osnovu iznijetog smatra da se Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, za projekat eksploatacije tehničko – građevinskog kamena na lokalitetu „Milošev krš“ u Prijestonici Cetinje ne može izdati ekološka saglasnost dok se elaborat ne dopuni u skladu sa datim primjedbama i komentarima.

S obzirom na obimnost primjedbi i komentara, firmi „Inžinering put“ D.O.O Podgorica i obrađivaču elaborata „MEDIX“ D.O.O. Podgorica, određuje se rok od godinu dana da pribavi potrebne dozvole i odobrenja i izvrši izmjene i dopune elaborata i dostavi ih Agenciji za zaštitu životne sredine.