Društvo

OPŠTINA BUDVA ZBOG SAGLASNOSTI TUŽI MINISTARSTVO

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Saglasnost na idejno rješenje dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma donijeto je uz bitne provrede upravnog postupka

Izvor: OPŠTINA BUDVA

Vršilac dužnosti sekretara Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva Vlado Ivanović najavio je da će taj resor podnijeti tužbu Upravnom sudu za poništenje rješenja Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kojim je data saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica, dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma, pišu Vijesti.

“Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine u ponovnom postupku donijelo je uz bitne povrede pravila upravnog postupka rješenje kojim je data saglasnost na idejno rješenje hotela sa pet zvjezdica “Riviera Montenegro Hotel & Residences”.

To je za “Vijesti” kazao Ivanović.

“Shodno donijetom rješenju Ministarstva od 5. juna kojim se daje saglasnost “MIA INVESTMENT” d.o.o. Podgorica na idejno rješenje arhitektonskog projekta za izgradnju objekta – hotel sa pet zvjezdica, projektovanog na dijelu urbanističke parcele UP 26.1, u okviru Bloka 26a koju čine kat. Parcele: 1440/2, 1440/4, 3104/2, 3104/3, 3109/7 I 3109/9 sve K.O. Budva, obavještavam vas da je navedeno rješenje donijeto uz bitne povrede pravila upravnog postupka. Naime, u navedenom rješenju se, između ostalog, navodi da je aktom Ministarstva, Direktorat za sprovođenje državnih smjernica arhitekture od 14. maja shodno čl. 111. Zakona o upravnom postupku pozvao advokatsku kancelariju “Komnenić & Partners” Podgorica i Opštinu Budva da se izjasne o rezultatima ispitnog postupka u roku od pet dana od dana prijema ovog akta, te kako se pozvane strane u postupku u ostavljenom roku nisu izjasnile, to je Ministarstvo postupilo u smislu člana 112. Stav 3. Zakona o upravnom postupku i nastavilo dalje upravne aktivnosti u predmetnoj stvari”, kazao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, netačni su navodi da se Opština Budva, Sekretarijat za zaštitu imovine nije izjasnio na rezultate ispitnog postupka.

“Dana 23. maja ovaj sekretarijat se blagovremeno izjasnio o rezultatima ispitnog postupka, u kojem je dato izjašnjenje. Dana 17. maja ovom organu dostavljen je akt od 14. maja u kom je navedeno da isti predstavlja Izjašnjavanje stranke o rezultatima ispitnog postupka. Na šestoj strani dostavljenog Izjašnjenja u šestom i sedmom pasusu podnosilac zahtjeva za davanje saglasnosti na idejno rješenje je pozvan da dostavi izjavu licencirane geodetske organizacije iz koje će se utvrditi tačna lokacija na kojoj se planira izgradnja objekta i prikazati planirani pristup objektu, odnosno na kojoj katastarskoj parceli je ostvaren pristup istoj. Takođe, traženo je da se dostavi izjava privrednog društva koje je izradilo tehničku dokumentaciju sa tabelarnim prikazom osnovnih ostvarenih urbanističkih parametara.Imajući u vidu navedeno jasno je da akt od 14. maja ne može predstavljati obavještenje o rezultatima ispitnog postupka u smislu člana 111 Zakona o upravnom postupku, pa Opština Budva zadržava pravo da se o rezultatima ispitnog postupka izjasni nakon dostavljanja dopune dokumentacije i njenog sagledavanja od strane organa koji vodi postupak”, istakao je Ivanović, prenose Vijesti.

U konkretnoj pravnoj stvari, kako je dodao, budući da je tražena saglasnost za gradnju na dijelu urbanističke parcele 26.1 u bloku 26a u okviru DUP-a Budva Centar - Izmjene i dopune, a da je članom 237 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata predviđeno da se može odobriti gradnja na dijelu urbanističke parcele, jedino ako nedostajući dio urbanističke parcele ne utiče na funkcionalnost i pristup objektu, dokumentacija koja je tražena kao dopuna je neophodna radi izjašnjenja Opštine Budva u konkretnoj pravnoj stvari.

Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju poslato izjašnjenje Opštine Budva, te da nakon dopune dokumentacije nismo obaviješteni o rezultatima ispitnog postupka, to ćemo u najkraćem roku podnijeti tužbu Upravnom sudu radi poništaja navedene odluke”, istakao je Ivanović, kako prenose Vijesti.

Projektom koji je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, predviđena je gradnja hotela sa pet zvjezdica 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

U proteklih nekoliko mjeseci nekoliko desetina apartmana je već prodato, o čemu svjedoče i tereti koji su upisani na parceli.

Gradnja kula se realizuje na parceli od 8.500 kvadrata u vlasništvu kompanije “Safiro Beach”, koja je sa turskom firmom zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji još 2018.

Nakon što su “Vijesti” objavile da je kompanija “Mia Investments” dobila ponovo saglanost na idejno rješenje, na društvenim mrežama dogodio se pravi rat na relaciji bivši sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović i aktuelni ministar Janko Odović.

Zenović je reagovao nakon što je Odovićev resor objavio da je gradilište “Mia Investments” bilo zapečaćeno, tvrdeći da su to učinili tek 3. juna, dva dana prije nego što su ponovo izdali saglanost.

“Gradilište nije bilo zatvoreno nijedan dan, već je investitor nakon poništenja idejnog rješenja intenzivirao izvođenje radova, što može da posvjedoči 26.000 stanovnika Budve. Dok sam bio u sekretarijatu na to smo uporno alarmirali sve institucije bezuspješno, pa sam podnio i krivičnu prijavu protiv građevinske inspekcije. Jedino kada je gradilište bilo zatvoreno to je decembar 2023. godine iz razloga što je investitor uništio glavnu vodovodnu cijev iz trupa šetališta.

Ove laži i pokušaj mazanja očiju građanima Budve od strane onih koji nijednom nisu došli na lice mjesta da vide o čemu godinama pričamo je obična predstava, ne bi li sebe i ministarstvo kriminala i korupcije opravdali koliko toliko. Posebno je sramno da potcjenjuju ljude koji svakog dana prolaze pored gradilišta i ne vjeruju u kakvoj državi živimo. Opština Budva je oštećena u višemilionskom iznosu i taj novac će morati da naplati od države, a vjerujem da je do sada SDT prikupio dovoljno informacija i dokaza da podigne čvrstu optužnicu protiv svih koji su pomogli da domaći tajkuni koji se kriju iza turske kompanije završe 2017. započeto”, napisao je Zenović.

Na to je reagovao Odović koji je na svome profilu podijelio tekst Zenovića uz natpis “lažna vijest”.

Reagovao je Zenović objavljujući da je “Janko Odović pokušao da moj FB status označi kao “Lažnu vijest”, jer sam naveo da investitoru “MIA Investment” nikada nije zabranjeno izvodjenje radova i da su od momenta poništenja idejnog rješenja izvodjači intezivirali izvodjenje radova bez dozvole”

“U zapisniku o inspekcijskom pregledu se vidi da je rješenje o zabrani građenja izdato 3. 6. odnosno dva dana nakon što je svakako zabranjena gradnja u prvoj i ekskluzivnoj zoni i to odlukom Komunalne policije i inspekcije. Dakle, izvršili su pregled tri mjeseca nakon što su poništili ranije rješenje i to baš onda kada ta zabrana nema nikakvog efekta, što je samo jadan pokušaj da izvuku iz situacije u koju su se upleli. Nisu se za sve vrijeme osvrtali na moje dopise i urgencije. Par dana nakon toga je izdata nova saglasnosti na idejno rješenje, naravno”, napisao je Zenović.