Društvo

U SAVJETU ASK-a ZA PET MJESECI 11 KANDIDATA

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Na ponovljeni konkurs za članove Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) javilo se 11 kandidata, saznaju “Vijesti”.

Izvor: Promo/antikorupcija.me

Prema nezvaničnim informacijama, dokumenta su predali i pojedini kandidati sa prvog konkursa - Miodrag Martinović, Milica Milutinović, Slavica Mirković, Mladen Tomović, Dragana Šuković.

Uporedo sa tim javnim oglasom, konkursnu proceduru prolaze i kandidati za skupštinsku Komisiju za sprovođenje izbora članova Savjeta, pišu Vijesti.

Izvori “Vijesti” tvrde da će to tijelo ostati gotovo nepromijenjeno - predstavnici Skupštine u tom tijelu su Jevto Eraković i Momčilo Leković, za predstavnika Sudskog savjeta ponovo je delegiran Miodrag Iličković, a Tužilačkog savjeta - Miroslav Turković, dok će civilni sektor najvjerovatnije predstavljati Bojana Jokić iz LGBT Foruma Progres.

Na prethodni konkurs za Savjet Agencije javilo se devet kandidata, ali je tadašnja Komisija procijenila da samo troje ispunjavaju uslove.

Skupštinskom Odboru za antikorupciju je dostavljena lista na kojoj je bio Tomović za koga je glasalo svih pet članova Komisije i Šuković, koja je dobila četiri glasa.

Odbor je sredinom maja odlučio da plenumu ne predlaže te kandidate i odlučio da raspiše nove konkurse - za Savjet i Komisiju, čemu se usprotivio predsjednik, poslanik DPS-a Jevto Eraković, poručujući da se radi o “političkom i pravnom skandalu”. Upozorio je tada vladajuću većinu da za to “snose odgovornost, ali vlast su, pa im se u ovom trenutku može”.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Komisija bi trebalo da provjeri da li kandidati ispunjavaju uslove, ali i da organizuje intervjue sa kandidatima čija je dokumentacija uredna.

“Komisija… sačinjava listu od pet kandidata za izbor članova Savjeta, sa obrazloženjem. Komisija sačinjava listu iz stava 4 ovog člana, većinom od najmanje četiri glasa, u roku od 60 dana od dana isteka roka za prijavljivanje na konkurs. Komisija dostavlja listu kandidata iz stava 4 ovog člana nadležnom odboru, radi predlaganja Skupštini”, precizirano je u Zakonu.

Ukoliko nadležni odbor - Odbor za antikorupciju ne predloži Skupštini listu kandidata, postupak za izbor članova Savjeta se ponavlja.

Od 31. jula 2023. godine rad Agencije za sprečavanje (ASK) korupcije nema ko da kontroliše - istekao je mandat bivšem Savjetu. Gotovo sedam mjeseci kasnije, procedura za izbor novih članova tek počinje, kako pišu Vijesti.

Nakon junskih parlamentarnih izbora novi saziv Skupštine Crne Gore konstituisan je 27. jula prošle godine, ali je šef parlamenta izabran tek 31. oktobra.

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, Savjet ASK ima niz nadležnosti - bira i razrješava direktora Agencije, donosi Statut i akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, inicira unapređenje rada Agencije, vrši provjeru podataka iz izvještaja o prihodima i imovini direktora Agencije...