Društvo

"Vlasti da obezbijede izmjenu Zakona kako bi se omogućila profesionalizacija RTCG"

Autor Milica Mrvaljević

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) i Sindikat medija Crne Gore (SMCG) uputili su otvoreno pismo poslanicima u crnogorskoj Skupštini

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) i Sindikat medija Crne Gore (SMCG) uputili su otvoreno pismo poslanicima u crnogorskoj Skupštini, navodeći da izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog suštinskih izmjena nacrta Zakona o nacionalnom javnom emiteru u Crnoj Gori u posljednjem trenutku, saopšteno je iz SMCG.

U otvorenom pismu se navodi da je Kabinet premijera Milojka Spajića izmijenio dogovoreni tekst zakona, na kojem je radna grupa za medijsko zakonodavstvo radila skoro 30 mjeseci, bez javne rasprave.

Dodali su da postoje informacije da nije bilo ni adekvatnog dijaloga sa relevantnim ministarstvom.

Pozvali na pojašnjenje razloga za izmjenu i apelovali na vlasti da obezbijede da se tekst izmijeni "kako bi se omogućila profesionalizacija rukovodeće strukture Javnog servisa i garantovalo normalno funkcionisanje medijskog sektora".

"Ključne izmjene zakona odnose se na smanjenje kriterijuma za generalnog direktora sa dosadašnjih 10 na pet godina iskustva, kao i dozvoljavanje oglašavanja u udarnom terminu za nacionalnog emitera, koji je u potpunosti zavistan od državnog finansiranja", piše u pismu.

Kazali su da je takav potez Spajićevog kabineta neobjašnjiv, s obzirom na to da je, navode, početna namjera izmjena zakona bila upravo povećanje kriterijuma za rukovodeće strukture u Javnom servisu.

Poručili su da uvođenje mogućnosti dodatnih prihoda za Javni servis, bez prethodne korekcije budžeta koji obezbjeđuje država, "uvodi nelojalnu konkurenciju u medijski sektor i dovodi u pitanje održivost medija".

"Iako su medijski zakoni dio tzv. Paketa za ocjenu privremenih mjerila (IBAR), snažno vjerujemo da svaka suštinska reforma treba da omogući efikasnu vladavinu prava i prioritizuje zastupanje javnog interesa. Takve suštinske promjene će imati značajan uticaj na medijski sistem i neće se lako ispraviti naknadnim zakonodavnim promjenama", zaključuje se u pismu.