Društvo

TRAŽILI IZUZEĆE ĆETKOVIĆA IZ ODLUČIVANJA, SUDSKI SAVJET ODBIO ZAHTJEV

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Željka Jovović izabrana je za predsjednicu Osnovnog suda u Podgorici uprkos protivljenju oba njena protivkandidata, koji su tražili da se iz odlučivanja o izboru izuzme sudija Rade Ćetković.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Sutkinja Katarina Janković u pismu Sudskom savjetu, a sudija Dragan Babović u zahtjevu za izuzeće, u koje su “Vijesti” imale uvid, naveli su da se Ćetković morao izuzeti, jer je sa Jovović u bliskim kolegijalnim i prijateljskim odnosima, što predstavlja konflikt interesa.

Iz Sudskog savjeta “Vijestima” su odgovorili da je tačno da su dva kandidata tražili izuzeće jednog člana Savjeta na samoj sjednici: “Te je Sudski savjet, odnosno predsjednik, donio odluku da se isti odbiju, shodno članu 10 Poslovnika Sudskog savjeta”.

“Predsjednik je kandidatima usmeno obrazložio razloge odbijanja, što se i zapisnički konstatovalo”, odgovorili su “Vijestima” iz Sekretarijata Sudskog savjeta.

U pismu sutkinje Janković istaknuto je da se predsjedniku Sudskog savjeta Radoju Koraću i članovima Savjeta, obraća prvo kao građanin, a onda kao sudija, “kojem je prije svega cilj da preduzmemo sve mehanizme da sudstvo učinimo boljim i time doprinesemo jačanju povjerenja javnosti u rad pravosuđa”.

Janković je Koraću i članovima Savjeta ukazala na nejednako postupanje Ćetkovića:

“Koji se nije izuzeo prilikom odlučivanja o izboru predsjednika Osnovnog suda u Podgorici, iz razloga što je u bliskim kolegijalnim - prijateljskim odnosima sa kandidatkinjom koja je izabrana za predsjednika”.

Podsjetila ih je da je članom 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama propisano da članovi Sudskog savjeta moraju biti lica visokih moralnih i profesionalnih kvaliteta, te da u obavljanju svojih dužnosti postupaju nezavisno i nepristrasno, “a što je u konkretnom slučaju kod člana Sudskog savjeta, sudije Rada Ćetkovića izostalo”.

“Ovo sa razloga što su bliski kolegijalni - prijateljski odnosi, kao razlozi za izuzeće sudije Rada Ćetkovića, bili isti razlozi zbog kojih se imenovani na lični zahtjev izuzeo prilikom odlučivanja po konkursu za izbor predsjednika Privednog suda. Dakle, ako je član savjeta, sudija Rade Ćetković bio uvjerenja da postoje okolnosti koje mogu uticati na nepristrasno odlučivanje prilikom izbora sudije Mladena Grdinića za predsjednika Privrednog suda, koji je takođe u vrijeme izbora bio njegov kolega, smatram da su u konkretnom slučaju iznijeti razlozi u zahtjevu za izuzeće sudije Rada Ćetkovića, i te kako bile okolnosti u smislu odredbe čl.10. al.6 Poslovnika Sudskog savjeta, za njegovo izuzeće prilikom odlučivanja o izboru za predsjednika Osnovnog suda u Podgorici”, piše u pismu sutkinje Janković.

Ona je Savjetu ukazala da je jednom, od kada je Ćetković član tog tijela, konkurisala za izbor sudije Višeg suda, i da tada nije tražila njegovo izuzeće - “iako su birane moje i njegove koleginice iz suda... jer zaista sami kolegijalni odnosi i ne moraju da budu razlog za izuzeće”.

“Međutim, kada su u pitanju kolegijalni odnosi, tu i te kako treba praviti razliku imajući u vidu bliskost i intenzitet tih kolegijalnih odnosa, jer u konkretnom slučaju opšte je poznata činjenica da je član Sudskog Savjeta, sudija Rade Ćetković u veoma bliskim i intenzivnim kolegijalnim - prijateljskim odnosima sa kandidatkinjom koja je izabrana za predsjednika Osnovnog suda. Naime, da su u pitanju prijateljski odnosi, potvrđuju činjenice da je upravo kandidatkinja koja je izabrana za predsjednika suda bila njegov mentor više godina, da je bila na njegovoj svadbi, da je upravo ona dala najveću podršku da sudija Rade Ćetković bude član Sudskog savjeta, ukazujući na sjednici suda da je on najbolji kandidat i da njega treba svi da podržimo, pri tom imajući u vidu i inezitet tih kolegijanih odnosa u svakodnevnom radu i u vrijeme samog izbora, su i te kako bile okolnosti smislu odredbe čl.10. al.6 Poslovnika Sudskog savjeta, za njegovo izuzeće. Da su moje sumnje u nepristrasnost bile opravdane, u prilog ide i način njegovog ocjenjivanja, da je baš on moj program rada od svih članova savjeta, najlošije ocijenio”, napisala je Janković, kako prenose Vijesti.

Ona je Koraća i članove Savjeta podsjetila da su nevladine organizacije više puta ukazivale da su “prisustvo na svadbi i bliski kolegijalni odnosi u vrijeme izbora, i te kako okolnosti koje ukazuju da postoje razlozi za izuzeće, da te okolnosti dodatno bacaju sjenku na proces izbora i ukazuju na nesavjesno postupanje”.

“Prilikom obrazloženja odluke kojom je odbijen zahtjev za izuzeće člana Sudskog savjeta sudije Rada Ćetkovića, od strane predsjednika Sudskog savjeta Radoja Koraća, ukazano mi je da je praksa Sudskog savjeta do sada bila da se iz razloga navedenih u mom zahtjevu za izuzeće, članovi Sudskog savjeta ne izuzimaju. Istakla bih, da je prilikom mog intervjua, i sam predsjednik Sudskog savjeta ukazao da je nekad poželjno i ustaljenu sudsku praksu mijenjati i odstupiti od datih standarda, a sve u duhu zakonitosti i pravičnosti, a sa čim se apsolutno slažem. Dakle, činjenica što Sudski savjet ranije nije izuzimao članove savjeta zbog bliskih kolegijalnih odnosa, nije razlog da se ubuduće drugačije ne postupa, da se odstupi od dosadašnje prakse i da se na taj način pošalje poruka da je upravo Sudski savjet na pravom putu da otkloni sve sumnje koje dovode u pitanje njegovu nepristranost, a time i zakonitost odlučivanja”, piše u njenom pismu.

Iz Sudskog savjeta “Vijestima” su odgovorili da u zahtjevima sudija Janković i Babović, kojima su tražili izuzeće sudije Ćetkovića, nije bilo obaveznih razloga predviđenih članom 10 Poslovnika.

Tvrde i da ostali člnovi Savjeta iz reda sudija imaju približne ili iste profesionalne odnose sa Jovović, kao i sudija Ćetković.

“Koji su propisani kao razlozi da se član Savjeta izuzme iz učešća u razmatranju pitanja i odlučivanja, te se Savjet rukovodio dosadašnjom praksom u sličnim slučajevima koji su se odnosili na nepristrasno odlučivanje. U konkretnom, i drugi članovi Savjeta iz reda sudija imaju približne ili iste profesionalne odnose sa kandidatom Jovović”, piše u odgovoru.

Sudija Dragan Babović izuzeće je tražio i zbog poruka koje su razmjenjivale Jovović i nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, u kojima su tog sudiju označile kao “njihovog dobrog vojnika”.

Ćetković je Koraća i članove Savjeta obavijestio da je već od njih i Ministarstva finansija tražio da se utvrdi da li su Ćetkoviću i ostalim sudijama krivičnog odjeljenja OS Podgorica zarade isplaćivane u skladu sa Zakonom.

Naglasio je da je taj njegov zahtjev rezultirao ispitivanjem pred Specijalnim državnim tužilaštvom.

“Sem navedenog, prilikom izbora člana Sudskog savjeta iz reda sudija, predsjednica suda Željka Jovović je na sjednici sudija Osnovnog suda u Podgorici kazala da je Rade Ćetković najbolji kandidat za člana Sudskog savjeta iz reda sudija i da treba da ga svi podržimo, kako se ne bi rasuli glasovi, te sam ja kazao da ću ja lično podržati kandidata za člana Sudskog savjeta, poštenog i časnog sudiju Mladena Paunovića, a što je čuo Rade Ćetkovic, kao i sve sudije koje su prisustvovale sjednici”, napisao je on u zahtjevu za izuzeće, u koji su Vijesti imale uvid.

I sudija Babović osvrnuo se u tom zahtjevu na prisustvo sutkinje Jovović svadbi sudije Ćetkovića.

“Sve navedeno ukazuje na bliske prijateljske odnose člana Sudskog savjeta Rada Ćetkovića sa kandidatkinjom Željkom Jovović, te izaziva opravdanu sumnju u njegovu nepristrasnost prilikom donošenja odluke o izboru po ovom oglasu”, kako prenose Vijesti.