Društvo

MARINOVIĆ TVRDI DA NIJE PREKRŠIO ZAKON

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Bivši direktor “Montefarma” Goran Marinović tvrdi da nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije i da je rukovodio zdravstvenom ustanovom, a ne javnom ili ustanovom lokalnog nivoa i državnim organom.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Marinović je istakao da po mišljenju Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) “nema zakona koji nije prekršio, osim notorne činjenice da je bio predsjednik Upravnog odbora Biznismontenegra, što je samo dio te poluistine”.

“Svi prethodni direktori ‘Montefarma’ su bili predsjednici UO Businessmontenegroa, koji je inače akcionarsko društvo. Novinarka se, nažalost, poziva na rješenje Agencije (ASK) da je prekršen član 12 Zakona o sprečavanju korupcije i da ja kao javni funkcioner nisam imao to pravo”, kazao je Marinović, prenose Vijesti.

On je istakao će biti interesantno vidjeti kako će se tretirati novi direktor “Montefarma” i da li i on krši zakon, te na koji način pravila važe samo za jednog rukovodioca, a za sve ostale ne.

“’Montefarm’ nije ni javna ustanova, nije ni državni organ, ni ustanova sa lokalnog, opštinskog nivoa, a da bi ASK mogao da utvrdi činjenično stanje, mora prvo znati šta je po zakonu ‘Montefarm’. ‘Montefarm’ je, što mu samo ime govori, zdravstvena ustanova, i u skladu sa tim se direktor ne može tretirati kao javni funkcioner, jer da sam javni funkcioner imao bih pravo na naknadu godinu dana nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a ja nemam to zakonsko pravo, samim tim što nisam obavljao javnu funkciju”, naglasio je Marinović.

ASK je krajem godine utvrdio, a nedavno i objavio odluku da je Marinović prekršio član 12 Zakon o sprečavanju korupcije jer je istovremeno bio direktor “Montefarma” i predsjednik Odbora direktora preduzeća “Biznismontenegro” od 16. juna do 6. decembra 2021. godine.

Marinović je u izjašnjenju ASK tvrdio da nije znao da ne može obavljati obje funkcije istovremeno, dok je ta ustanova, navodi se u odluci, utvrdila da je prekršio član zakona koji propisuje da javni funkcioner ne može biti predsjednik ili član upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, ustanove ili drugog pravnog lica…

“Agencija je cijenila i navode javnog funkcionera koji je istakao da nije znao da ne može obavljati obje funkcije, te da su prije njega svi direktori ‘Montefarma’ bili i predsjednici Odbora direktora ‘Biznismontenegro’, ali je našla da nemaju uticaja na drugačije odlučivanje…”, navodi se u dokumentu koji potpisuje direktorica ASK Jelena Perović. A. K, prenose Vijesti.