Društvo

VIJEĆE ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST: SISTEM ZA NADZOR FUNKCIONIŠE NA OSNOVU PRETHODNO DATE SAGLASNOSTI AZLP

Autor Marija Milošević

Vlada Crne Gore usvojila je juče informaciju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama sa negativnim implikacijama po nacionalnu bezbjednost.

Izvor: Pixabay

Vijeće za nacionalnu bezbjednost usvojilo je na današnjoj sjednici informaciju Ministarstva unutrašnjih poslova o značaju korišćenja video nadzora javnih površina za sistem nacionalne bezbjednost i nakon detaljne rasprave konstatovalo da sistem za nadzor funkcioniše na osnovu prethodno date saglasnosti Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, saopšteno je izq ovog Vlade Crne Gore.

Vijeće je preporučilo da se nastavi sa konstantnim unapređenjem samog sistema nadzora, poštujući načelo balansa između zaštite ljudskih prava i značaja po nacionalnu bezbjednost, dodaje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore usvojila je juče informaciju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama sa negativnim implikacijama po nacionalnu bezbjednost.

Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka naložio je prošle sedmice Ministarstvu unutrašnjih poslova da ugasi video nadzor na ulicama Podgorice, Bara i Budve, jer su kamere povezane na softver za prepoznavanje lica. Šaranović je juče upoznao Vladu sa informacijom da je MUP od Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP) tražio odlaganje izvršenja pomenutog rješenja, sporeći ga po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost na današnjoj sjednici označilo je prioritetnim pronalaska rješenja u vezi ubrzanog ulaska stranaca u Crnu Goru tokom turističke sezone, a da se ne ugrozi bezbjednosna situacija u zemlji. S tim u vezi, dalji koraci će biti učinjeni na relaciji kabinet Predsjednika Vlade, MUP-a, MSIP i Uprave Carina, saopšteno je iz Vlade.

Predloženo je obrazovanje Međuresorske komisije za analizu svih strateških dokumenata, zakona i podzakonskih akata iz domena obavještajno-bezbjednosnog sektora, s ciljem identifikacije nedostataka i formulisanja preporuka za unaprjeđenje nacionalne bezbjednosne politike.

Osim toga, Vijeće je pohvalilo rad Biroa za operativnu koordinaciju službi bezbjednosti (BOK) i naglasilo važnost nastavka borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz intenziviranje aktivnosti na izradi relevantnih strategija, navodi se u soapštenju.

Osim članova vijeća, sjednici su po pozivu prisustvovali glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, vrhovni državni tužilac Milorad Marković, savjetnik predsjednika Vlade za odbranu i bezbjednost Todor Goranović i predstavnici Savjeta AZLP-a, Muhamed Đokaj i Zoran Vujičić.