Društvo

RUDOVIĆ: REKAO SAM ISTINU, POTAJNO SU BRISELU UPUĆENA REŠENJA KOJIMA SE ŽELI POLITIČKA KONTROLA NAD RTCG

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

"Saopštio sam apsolutnu istinu, što potvrđuje činjenica da Ministarstvo kulture i medija nikada zvanično nije upoznato sa sadržajem amandmana, ne zna ni kada su oni poslati EK, niti kada je EK odgovorila"

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Neistina je sinoćnja tvrdnja kabineta premijera Milojka Spajića da sam saopštio "notornu neistinu" kada sam kazao da su, mimo znanja Ministarstva kulture i medije (MKM), Evropskoj komisiji (EK) poslati amandmani na medijske zakone i zahtjev da EK na njih da mišljenje, saopštio je danas Neđeljko Rudović, generalni direktor za medije u MKM.

"Saopštio sam apsolutnu istinu, što potvrđuje činjenica da Ministarstvo kulture i medija nikada zvanično nije upoznato sa sadržajem amandmana, ne zna ni kada su oni poslati EK, niti kada je EK odgovorila. Nikada Ministarstvu kulture i medija nije ni najavljeno da će amandmani biti definisani kao takvi i poslati na mišljenje Briselu. Sve je to sprovedeno iza leđa nadležnog Ministarstva, na osnovu zakulisnih dogovora u uskom krugu. Ne samo Ministarstvo nadležno za medije, ignorisana je javnost, ignorisani su članovi radne grupe sa kojima smo zajedno radili. Potajno su Briselu upućena rješenja kojima se želi politička kontrola nad Javnim servisom (RTCG) i otežava položaj i poslovanje komercijalnih medija, čime se fundamentalno ugrožava medijski pluralizam", istakao je Rudović u saopštenju.

On je dodao da je "Kabinet premijera, nakon što je decembra prošle godine htio da ukine stabilno i predvidljivo finansiranje Javnog servisa pa smo ih u poslednjem momentu ubijedili da odustanu, da ne narušavaju imidž države i da ne podrivaju evropske integracije Crne Gore, 11. marta poslao 'komentare' na tekst zakona o Javnom medijskom servisu RTCG i zakona o AVM uslugama", prenose Vijesti.

"Onda je 20. maja poslao 'primjedbe' i 'komentare' na 'nacrte medijskih zakona'. Predstavnici MKM, na čelu sa ministarkom Vujović, su im, na sastanku u kabinetu premijera prije tri mjeseca, predočili da bi se, idejama koje imaju, nanijela šteta medijskoj sceni i pravu građana da budu istinito i cjelovito informisani. Nakon čvrstog stava MKM da je riječ o neprihvatljivim izmjenama, te objašnjenja da nas svakako čeka vrlo brzo rad na analizi radi utvrđivanja optimalnog modela za transposonovanje dvije nova uredbe EU (Digital services act i Media freedom act), te da je to prilika da se ideje kabineta nađu na stolu i testiraju u stručnoj i ukupnoj javnosti, krenulo se u sabotiranje rada MKM i radne grupe u kojoj su bili predstavnici medijske zajednice, nezavisnih regulatora, Sindikata medija, NVO, pravosuđa i državnih institucija", rekao je Rudović.

Rudović je kazao da se upravo iz korespodencije na koju se poziva kabinet premijera i dokumenta koji je iz kabineta premijera poslat 20. maja, vidi da li je izrekao neistinu da nikada MKM nije zvanično upoznato sa amandmanima, ili je kabinet premijera obmanuo javnost, iznoseći pritom uvredu na njegov račun.

"Zahvaljujem Vasiliju Čarapiću, šefu poslaničkog kluba PES-a, što je i on dostavio dokument koji potvrđuje da amandmani nijesu poslati Ministarstvu kulture i medija", zaključio je Rudović, pišu Vijesti.