Društvo

PREDSJEDNIK KRITIKOVAO IZMJENE MEDIJSKIH ZAKONA: RTCG zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim radnim iskustvom

Autor Balša Janković

Prema njegovim riječima, ovakve promjene su u suprotnosti sa uporednom praksom, ali i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma.

Izvor: Gov.me/S.Matić

Najnovije izmjene medijskih zakona, kojima se smanjuju kriterijumi za izbor direktora RTCG-a sa dosadašnjih 10 godina iskustva na samo 5, predstavljaju ozbiljan korak unazad u odnosu na važeća rješenja i standarde, ocijenio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Prema njegovim riječima, ovakve promjene su u suprotnosti sa uporednom praksom, ali i konceptom jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma.

“Jasno je da ove izmjene umanjuju integritet i nezavisnost RTCG-a. Javni servis, koji raspolaže budžetom od oko 20 miliona eura i ima više stotina zaposlenih, zahtijeva menadžment sa što većim, a ne manjim, radnim iskustvom, kako bi se odgovorno upravljalo ovako značajnim javnim resursima. Umjesto da se standardi poboljšavaju, smanjivanje kriterijuma za izbor ključnih pozicija može dovesti do pada kvaliteta i profesionalizma, što je posebno zabrinjavajuće u kontekstu stalnog pritiska na medijske slobode”, napisao je Milatović na mreži X.

Kako je istakao, posebno je problematično što su ovako važne izmjene medijskih zakona, predložene bez javne rasprave i konsultacija, “što ukazuje na odsustvo dijaloga o ovom važnom pitanju”.

“Takav pristup isključuje stručnu javnost iz procesa donošenja odluka, narušavajući načela inkluzivnosti i transparentnosti”, zaključio je Milatović.