Društvo

INICIJATIVA ZA RAZRJEŠENJE DRLJEVIĆA NIJE USVOJENA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Članica Savjeta RTCG Amina Murić tražila je da se danas ne raspravlja o razrješenju Drljevića.

Izvor: MONDO/Mia Stanković

Savjet RTCG danas nije usvojio inicijativu za razrješenje predsjednika Veselina Drljevića.

Za smjenu Drljevića glasala je potpredsjednica Marijana Camović Veličković, koja je i podnijela inicijativu, Milica Špajak bila je uzdržana, dok je petoro prisutnih članova bilo protiv.

Početak Sjednice obilježila je rasprava o tome da li uopšte treba razmatrati inicijativu, kao i da li su postojala tri zahtjeva za održavanje sjednice na kojoj će se raspravljati o posljednjoj presudi Osnovnog suda da je generalni direktor RTCG Boris Raonić nezakonito izabran.

Članica Savjeta RTCG Amina Murić tražila je da se danas ne raspravlja o razrješenju Drljevića.

Murić je kazala da po njenom mišljenju ne treba raspravljati o smjeni Drljevića i istakla da smatra da nije bilo tri glasa za sazivanje sjednice. Sa njom je saglasan i Drljević, ali je zamolio da ova tačka ostane na dnevnom redu i da se glasa o njegovoj smjeni, te da se ne bježi ni od čijih netačnih argumentacija.

Camović Veličković kazala je da je član Predrag Marsenić bio saglasan sa održavanjem sjednice i pročitala sadržaj njegovog mejla, pojasnivši da su se tada stekli uslovi da se uz njen i predlog drugog člana Predraga Miranovića, koji je ubrzo nakon toga podnio ostavku na tu funkciju, sazove sjednica. Prema poslovniku, sjednica Savjeta saziva se na zahtjev najmanje tri člana, a Camović Veličković je kazala da je Drljević odbijanjem da to učini prekršio član 14 i da su se stekli uslovi za njegovo razrješenje.

Drljević je rekao da je Camović vješto izbjegla da pomene da je Marseniću bilo sasvim svejedno da li da se na temu presude raspravlja na sjednici ili sastanku.

Savjet je danas usvojio finansijski izvještaj RTCG za 2023. godinu i izmjene i dopune finansijskog plana za 2024.

Goran Rakočević iz finansijske službe RTCG istakao je dvije stvari iz finansijskog izvještaja - utakmice reprezentacije vraćene na kanale javnog servisa i ostvareni uspjeh u programskom i igranom programu. Obrazlažući zašto je za oko 70.000 probijen plan za spoljne saradnike, rekao je da su u pitanju honorari za umjetnike koje gostuju u pojedinim emisijama poput "Naša baština" i "Hit galalsija".

Camović Veličković je rekla da Savjet nikada nije dobio informacije o isplaćenim otpremninama. Kazala je da nova sistematizacija predviđa 815 umjesto dosadašnjih 752 radnih mjesta, upitavši koja su to radna mjesta i zašto su potrebna.

Rakočević je kazao da on ne donosi sistematizaciju i da po podacima kojima raspolaže trenutno nema više od 750 zaposlenih i da se broj kreće od 738 do 748.

Savjet je danas raspravljao i o izboru Ombudsmana javnog servisa. Za tu poziciju prijavili su se Danijela Popovic koja je i aktuelna ombudsmanka, Slavica Kruščić Vasović i Žarko Božović zaposleni u RTCG i Todor Brajković, novinar Dana. O kriterijumima za izbor i glasanju Savjet će se izjasniti naknadno.