Društvo

CRNA GORA ĆE BITI ZEMLJA DOMAĆIN GENERALNE SKUPŠTINE EVROPSKE KOMISIJE ZA PUTOVANJA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković poručila je da će održavanje ovog događaja doprinijeti međunarodnoj reputaciji destinacije i jačanju pozicije Crne Gore na mapi evropskog turizma.

Izvor: Profimedia

Na sjednici je jednoglasno prihvaćena kandidatura Crne Gore za domaćina Generalne skupštine i Odbora direktora Evropske komisije za putovanja na proljeće 2026. godine, a koja će okupiti direktore nacionalnih turističkih organizacija i druge visoke zvaničnike iz 35 zemalja Evrope, kao i predstavnike pridruženih članica.

Predstavnica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTO CG) učestvovala je u radu 107. sjednice Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (European Travel Commision - ETC), koja je održana od 22. do 23. maja u Kaunasu (Litvanija). Događaju su prisutvovali lideri turizma iz 27 zemalja Evrope, a u okviru njega razmatrane su teme u vezi otpornosti i razvoja okvira za upravljanje krizama u turizmu.

Direktorica NTO CG, dr Ana Tripković Marković poručila je da će održavanje ovog događaja doprinijeti međunarodnoj reputaciji destinacije i jačanju pozicije Crne Gore na mapi evropskog turizma, pišu Vijesti.

”Ogromna je čast biti domaćin ovog prestižnog događaja imajući u vidu da je Evropska komisija za putovanja krovna evropska institucija za turizam i istovremeno jedna od vodećih u svijetu. Crna Gora će ugosititi najvažnije donosioce odluka u turizmu Evrope, te druge značajne učesnike ovog eminentnog skupa što će predstavljati izvrsnu priliku da naša zemlja bude u fokusu evropskog turizma, uz istovremeno predstavljanje punih potencijala naše destinacije”, kazala Tripković Marković.

Ona je istakla da su poruke koje Crna Gora dobija od ETC-ja vrlo ohrabrujuće, te da je i ovo jedna od potvrda jačanja reputacije naše destinacije.

”Gotovo dvije godine zaredom, Crna Gora se, prema mjesečnim izvještajima ETC-ja, nalazi među TOP 10 najbolje ocijenjenih destinacija od strane posjetilaca na online platformama za putovanja. Prethodnog mjeseca smo zauzeli visoko četvrto mjesto i nadam se da će se takvi trendovi nastaviti u budućnosti. Tokom prethodne godine ETC je u kvartalnim izvještajima prepoznala značaj aktivnosti NTO CG u postizanju izvrsnih rezultata u turizmu, te ćemo pažljivo osmišljenim promotivnim aktivnostima nastaviti da dajemo doprinos”, zaključila je Tripković Marković.

Otvarajući 107. sjednicu predsjednik ETC-ja, Migel Sans (Miguel Sanz), istakao je da se u posljednjih nekoliko godina, evropski turizam suočio sa značajnim izazovima, uključujući pandemiju Covid-19, rat u Ukrajini i rastuće troškove života, te da sve evropske destinacije moraju uspostaviti snažne okvire za upravljanje krizama kako bi efikasno predvidjele i upravljale potencijalnim krizama, pišu Vijesti.

Jedan od osnovnih istraživačkih projekata ETC-ja za 2024. godinu je studija "Ispitivanje uticaja kriza na turizam". Projekat ima za cilj da poboljša razumijevanje kako prošle i potencijalne krize utiču na evropski turizam i da obezbijedi članovima nacionalnih turističkih organizacija okvir za upravljanje krizama, omogućavajući efikasnije odgovore i saradnju među destinacijama.

Prema nedavno objavljenom izvještaju Evropske komisije za putovanja, evropska turistička industrija bilježi snažan oporavak u prvim mjesecima 2024. godine. Na osnovu podataka dobijenih od zemalja članica tokom prvog kvartala ove godine, zabilježen je rast u dolascima stranih turista od 7,2%, dok je kod noćenja zabilježen rast od 6,5% u odnosu na 2019. godinu. U izvještaju je istaknuta i značajna potražnja sa tržišta SAD-a, koje i dalje predstavlja ključno udaljeno tržište za evropski turizam.

Na sjednici je konstatovano da prvi podaci za 2024. godinu pokazuju pozitivan trend za evropski turizam.

”Potrošnja u turizmu će značajno porasti širom Evrope, dostigavši rekordne brojeve u narednim mjesecima. Ovaj porast će snažno podržati poslovanje u sektoru putovanja i turizma, koji je bio teško pogođen godinama pandemije i trenutnom ekonomskom nestabilnošću. Ipak, visoke cijene i geopolitički rizici ostaju ključne prepreke za turizam, dok sektor kao cjelina nastoji da usvoji odgovornije prakse u korist lokalnog stanovništva i očuvanja životne sredine," zaključio predsjednik ETC-ja, Migel Sans.

Crna Gora je punopravna članica Evropske komisije za putovanja (European Travel Commission-ETC) od 2006. godine.