Društvo

SJAJNO VEČE NA CETINJU!EMOCIJE PREPLAVILE ULICE PRIJESTONICE!

Autor Milica Mrvaljević

U pijestonici Crne Gore, Cetinju od jutros se uveliko slavi 21.maj, Dan nezavinosti i 18 godina od referenduma kada je obnovljena nezavisnost.

Izvor: MONDO/ BALŠA JANKOVIĆ

Svake godine, 21. maja, Crna Gora slavi Dan nezavisnosti, dan kada su građani odlučili da krenu putem suvereniteta i slobode.

Oavj datum za građane Crne Gore, nije samo broj u kalendaru, to je dan kada se emocije ponosa i ljubavi prema domovini šire ulicama, trgovima, gradovima i državom, a to smo dnas mogli vidjeti na Cetinju, gdje su ljudi svih generacija na ulicama, noseći crnogorske zastave, obučeni u tradicionalnu nošnju, u crvenim bojama i simbolima države.

Na Cetinju, su stigli i Podgoričani, Nikšićani, Budvani, Kotorani, tako da je velika gužva u gradu.

Kafići su prepuni i svjedoče o sveprisutnosti osmjeha i radosti, gdje odzvanjaju pjesme koje slave bogatu istoriju i kulturu Crne Gore.

Ovaj dan je i prilika da se okupljaju porodice i prijatelji, zajednički slaveći uz tradicionalna jela i pića, kao i brojne kulturne manifestacije. Mogu se čuti mnoge priče patriota gdje sa suzama u očima pričaju o hrabrim precima koji nikad ne izdaše "crnogorski krš", onima koji su se borili za nezavisnost i slobodu, dok mladi sa entuzijazmom čekaju budućnost svoje domovine.

Koncerti, izložbe i vatrometi stvaraju svečanu atmosferu koja povezuje građane u jednom zajedničkom osjećaju, ljubav prema domovini. Sa uzbuđenjem se očekuje centralna proslava 21. maja održaće se večeras na Dvorskom trgu na Cetinju kada će nastupiti Jadranka Barjaktarović i jedna od najpopularnijih muzičkih zvijezda u regionu Severina.

Dan nezavisnosti je, stoga, mnogo više od praznika, to je dan kada se slavi sve ono što je Crnu Goru učinjelo posebnom - ljudi, istorija i neustrašiv duh.

Možda ce vas zanimati