Društvo

MPNI SUGERIŠE DA SE ODRŽI POLUMATURSKO VEČE U ŠKOLI "VLADO MILIĆ"

Autor Balša Janković

Poručili su da krivica u ovom i u svakom drugom slučaju mora biti pojedinačno utvrđena i adekvatno sankcionisana.

Izvor: RTCG/Printscreen

Uskraćivanje doživljaja polumaturske večeri jednoj generaciji, konkretno polumaturantima podgoričke Osnovne škole „Vlado Milić“, predstavlja kolektivno kažnjavanje kojim bi se, svim sadašnjiim i budućim učenicima, poslala pogrešna poruka, saopštilo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Poručili su da krivica u ovom i u svakom drugom slučaju mora biti pojedinačno utvrđena i adekvatno sankcionisana.

Kazali su da će, s tim u vezi, uputiti školi sugestiju da polumatursko veče, za one učenike čija krivica nije utvrđena, bude organizovano kako je to bilo i planirano.

Saopštili su da je MPNI izradio projekat i obezbijedio sredstva za hitno saniranje posljedica požara u školi „Vlado Milić“. Nakon sprovođenja postupka javnih nabavki koji je u nadležnosti škole, dodaju, pristupiće se izvođenju radova u što skorijem roku.

"Po okončanju postupka utvrđivanja krivice pred nadležnim organima, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će pokrenuti postupak nadoknade štete od roditelja, odnosno staratelja učenika za koje se utvrdi da su odgovorni za izazivanje požara. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će istrajati u utvrđivanju odgovornosti i svih ostalih aktera u ovom događaju, o čemu će javnost biti informisana", navodi se u saopštenju.

Veoma je važno istaći, kako su kazali, da će MPNI istovremeno preduzimati mjere i raditi na zakonskim rješenjima u cilju prevencije i suzbijanja svih pojava koje, između ostalog, jedan značajan i svečan trenutak, kao što je završetak škole, mogu pretvoriti u djelo izazivanja opšte opasnosti po život i zdravlje ljudi.

"Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ostaje posvećeno osnaživanju obrazovno-vaspitnih institucija, jednako važnom ostvarivanju obrazovne i vaspitne funkcije, te stvaranju sigurnog okruženja za svu našu djecu", zaključuje se u saopštenju.