Društvo

NOVI OGLAS ZA FOTELJE U KABINETU MILA BOŽOVIĆA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Rok prijave je 15 dana

Izvor: Facebook/Milo Božović/Screenshot

Nakon što na internom oglasu nijesu od trenutno zaposlenih u Opštini Budva našli zaposlene koji bi mogli biti angažovani u Službi predsjednika Opštine Mila Božovića, gradska uprava raspisala je prekjuče oglase za zaposlenje pet savjetnika ili savjetnica te poslovne sekretarke u kabinetu pritvorenog prvog čovjeka Budve, prenose Vijesti.

Kako od 495 zaposlenih u lokalnoj administraciji, odnosno iz internih resursa nije bilo zainteresovanih da se zaposli u Službi predsjednika, kako je pojašnjeno “Vijestima”, raspisan je oglas koji je objavljen na sajtu Zavoda za zapošljavanja Crne Gore.

Interni oglas je bio raspisan polovinom aprila. Opština Budva sada je ponovo raspisala javni oglas za zapošljavanje na neodređeno vrijeme dva savjetnika ili savjetnice, savjetnika ili savjetnice za protokol, a ponovo je objavljen oglas i za samostalnog savjetnika sa praćenje vanredne situacije, te višeg referenta ili referentkinje, odnosno poslovnog sekretara ili sekretarke u kabinetu prvog čovjeka Budve. Rok prijave je 15 dana

U kabinetu su već dvije godine popunjena sva mjesta, ali su radnici uglavnom angažovani po ugovoru o djelu.

Epidemija zapošljavanja u susret izborima, obrazložena je time jer su sva radna mjesta predviđena sistematizacijom. To je obrazložila i potpredsjednica Opštine Jasna Dokić kada su “Vijesti” objavile da je raspisan interni oglas za zapošljavanje pet radnika u Božovićevom kabinetu.

Dokić je obrazložila da je interni oglas raspisan radi obezbjeđenja nesmetanog i redovnog odvijanja procesa rada Službe predsjednika, te da je svako drugo tumačenje neutemeljeno i doživljava ga kao pokušaj skupljanja jeftinih političkih poena i pogrešno informisanje javnosti, prenose Vijesti.

“Kao savjesno i odgovorno lice, a radi što efikasnijeg i kvalitetnijeg pružanja javnih usluga građanima pristupila sam analizi i organizaciji svih poslova iz nadležnosti lokalne uprave i u tom smislu donijela odgovarajuće akte među kojima je i interni oglas za popunu slobodnih radnih mjesta u Službi predsjednika Opštine shodno pozitivnim propisima koji se odnose na vršenje poslova u organima lokalne uprave. Interni oglasi su raspisani za radna mjesta koja su neophodna radi nesmetanog obavljanja poslova iz nadležnosti predsjednika Opštine i na isti se mogu javiti isključivo lokalni službenici koji su već zaposleni u lokalnoj upravi”, saopštila je tada Dokić.

U međuvremenu, Opština je od tada raspisala seriju oglasa, pa je tako 1. maja raspisan oglas za još pet radnika da budu primljeni na neodređeno vrijeme. Tako danas ističe rok za prijavu na oglas za zapošljavanje na neodređeno vrijeme samostalne referentkinje ili referenta za administrativne poslove imovinsko pravne poslove u Sekretarijatu za pravnu zaštitu. Istog dana raspisan je oglas i zapošljavanje referent za investiciono održavanje, savjetnice/ka za poslove arhive, kao i samostalnog savjetnika/ce za trezor i javne nabavke u Sekretarijatu za lokalnu samoupravu. Opština je 1. maja raspisala i oglase za zapošljavanje višeg referenta za administrativno-tehničke poslove u Sekretarijatu za društvene djelatnosti.

Odmah nakon što su zakazani izbori za 26. maj, počelo je popunjavanja radnih mjesta, navodno predviđenih sistematizacijom.

Tako su 29. marta objavljeni oglasi za za prijem devet radnika na neodređeno vrijeme. Raspisan je oglas za zaposlenje samostalnog referenta u pisarnici, Građanskom birou. Istog dana raspisani su i oglasi za zaposlenje samostalnog savjetnika, referenta za prijem i distribuciju službene pošte, samostalnog savjetnika za utvrđivanje i evidenciju godišnjeg poreza na nepokretnosti, samostalnog referenta za promet nepokretnosti u Upravi lokalnih javnih prihoda, pišu Vijesti.

Takođe, oglas za popunjavanje upražnjenog radnog mjesta u Upravi lokalnih javnih prihoda raspisan je i za samostalnog referenta u arhivi, samostalnog referenta - pisarnica/Građanski biro, samostalnog savjetnika za utvrđivanje i evidenciju članskog doprinosa.

Zapošljavanje u vrijeme kada su izbori raspisani u nekoj lokalnoj samoupravi jasno ograničava Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“U državnim organima, organima državne uprave, organima lokalne samouprave, organima lokalne uprave, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno zaposliti lica na određeno vrijeme, odnosno zaključiti ugovor za obavljanje privremenih i povremenih poslova, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, samo ako je to predviđeno aktom o sistematizaciji radnih mjesta”, piše u članu 44 zakona.